Општина Варварин уручила признање “Осмомартовски лауреат” заслужним женама

Награду “Осмомартовски лауреат”, која је установљена ове године, на пригодној свечаности у банкет сали Хотела “Плажа” у Варварину добитницама је уручила председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић. Она је истакла да је 8. март дан прилика да се сви подсетимо дугогодишњих напора које су жене прошле, а како би им се признала већа права, али и да се још једном укаже потреба за унапређење положаја жена у политичкој, економској и социјалној сфери друштва.

“Ако се напредак једног друштва мери по томе колико је женама омогућено да имају своје место у њему, онда могу рећи да сам поносна на чињеницу да у Републици Србији све више жена обавља значајне и одговорне функције и активно доприносе друштвеном развоју на себи својствен начин. Из тог угла, наша Србија представља земљу чије институције бројним активностима потврђују опредељење да ће и даље да се стварају бољи услови како би се положај жена у свим сегментима живота још више афирмисао”, поручила је председница општине Варварин.

“Најважније промене у земљи, међу којима је и побољшање положаја жена, покренуо је управо председник Републике Србије, господин Александар Вучић. Председник је препознао значај једнаког и активног учешћа жена у решавању свих проблема у заједници, јер без економски независних и уважених, стабилних, јаких и успешних жена не може бити и јаке и успешне државе”, нагласила је др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Специјалне награде додељене су ове године потпредседници Владе Републике Србије, министарки културе и председници Координационог тела за родну равноправност Маји Гојковић и то за допринос развоју општине, потпредседници Народне скупштине Републике Србије Сандри Божић за афирмацију положаја жена у јавном животу и оснивачици и управитељки Фондације “Хумана срца” Данијели Василијевић за дело године.

Награда за предузетницу године уручена је Марији Крстић, власници предузећа СТР “Александар”, награда за афирмацију положаја жена у јавном животу припала је Виолети Чолаковић, жена узор у васпитању деце је Ивана Стефановић, спортисткиња године млада кошаркашица Елена Вићић, награда “Жена великог срца” припала је др Јасмини Ракић и признање “Најхуманија жена” хранитељки Слађани Луковић.

У име потпредседице Владе, признање је примила специјална саветница Гордана Предић нагласивши да је протеклих година реализована одлична сарадња Министарства културе и општине Варварин. Она је оценила да је локална самоуправа у протеклом периоду напредовала и због тога што се на челу општине налази једна жена, др Виолета Лутовац Ђурђевић.

“Од 169 локалних самоуправа, жене су у само 22 града или општине градоначелнице или председнице општина, што јесте охрабрујуће, али није довољно. Не можемо говорити о унапређењу родне равноправности и бољем положају жена уколико политике које доносимо на републичком нивоу не донесемо и на локалу”, поручила је Гордана Предић.

Потпредседница Народне скупштине Републике Србије Сандра Божић изразила је задовољство чињеницом да скоро све општине у Расинском округу воде жене. Она је оценила да захваљујући снажним мушкарцима, у симбиози са снажним женама, можемо да оснажујемо како економски, тако и политички све жене у Србији.

“Да није било неких мушкараца, а издвојићу њих двојицу, председника Србије Александра Вучића који је свима дао прилику и шансу па се тако позабавио и, јер нико до тада, нажалост, није, питањем родне равноправности и правима жена и афирмацији жена у политичком и економском животу Србије. Наравно, поред њега морам да споменем и Братислава Гашића који, знамо сви, колико је учинио у многим сферама друштвеног живота, а не само у вашем округу и вашим градовима, већ у читавој Србији и то чини и данас”, поручила је потпредседница НСРС Сандра Божић.

Фондација “Хумана срца”, кроз пројект “Пожели жељу” прошле године је у општини Варварин обрадовала 70-оро деце, испунивши им новогодишње жеље. Приликом преузимања награде, Данијела Василијевић се захвалила председници општине др Виолети Лутовац Ђурђевић, не само на награди, него и на прилици да буде део успешних жена, које својим примером и залагањем могу да буду подстицај другим женама широм земље.

У име награђених обратила се и Слађана Луковић из Варварина, жена која се две деценије бави хранитељством. Она је казала да нема веће части од овог призања зато што су препозната дела која је њена породица чинила последњих 18 година.

“Прво бих се захвалила свом супругу који се пре 18 година сложио да се бавимо хранитељством. То није посао само хранитеља, само мене, већ целе породице и целог друштва. Захвалила бих се и педијатрима Дом здравља који су прихватали децу, наилазила сам на велико разумевање вртића, школе, просто су сви излазили у сусрет и прихватали свако дете које је било у нашој породици, што и дан данас траје”, истакла је Слађана Луковић.

У програму су учествовали учесници Средње школе Варварин и Музичке школе “Стеван Христић”. Додели награде “Осмомартовски лауреат” присуствовали су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, државни секретар Лав Григорије Пајкић и помоћница министра Славица Јелача, народна посланица Невена Ђурић, представници општина и градова из Расинског округа.

5 3 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

1 Коментар
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
Natalija
Natalija
1 година раније

Lepo je sto su zasluzne Zene Varvarina primile Osmomartovski laureat za izuzetno zalaganje, mogle su uz ovaj laureat da prime i neki prigodan poklon za kucu jer nemaju mnogo vremena da se posvete spremanju u kuhinji. Mogle su dobiti i Solis kuvalo za pirinac koje bi im dobro doslo jer skracije vreme i potrosnju strije, a one bi se posvetile unapredjenju polozaja zena u svim sverama danasnjice.

1
0
Ваш коментар на ову вест?x