ОШ “Доситеј Обрадовић” из Ћићевца део пројекта “Млади новинари данас – одговорни грађани у дигиталном друштву”

ОШ “Доситеј Обрадовић” из Ћићевца је ове године део Ерасмус + породице. Ова школа је добила пројекат у партнерству са школама из Хрватске, Шпаније, Румуније и Македоније на тему “Young journalists of today – responsible digital citizens of tomorrow” (Млади новинари данас – одговорни грађани у дигиталном друштву сутра).

У оквиру пројекта планиране су пројектне активности и ученичка и наставничка размена са школама партнерима, док су едукација наставника, размена добрих пракси и јачање њихових надлежности за спровођење међународних пројеката најважнији циљеви овог пројекта.

Овај тим наставника и ученика ће кроз пројекат развијати међукултурне надлежности и подстицати друге ученике и наставнике да буду отворенији и толерантнији према различитим културама. У оквиру пројекта планиране су радионице на тему медијске писмености и дигиталног држављанства за студенте и родитеље, интернет-дневна такмичења, дигитални вишејезични речник, збирка дигиталних апликација и алата и колекција добрих пракси, на крају пројекта.

“Поред медијских група, кроз радионице и читајући наше школске дигиталне новине, сви наши ученици, наставници и родитељи биће укључени у наш пројекат. Медијске групе и наши школски дигитални листови наставиће са радом и након завршетка пројекта и постаће саставни део наше школске праксе”, кажу у овој школи.

Први планирани сусрет одржан је у Хрватској, која је земља организатор овог пројекта. Активности су организоване у Загребу од 21. до 25. октобра 2019. и у том периоду одржано је више предавања и радионица на тему дигиталне писмености, заштите дечијих права у медијима, облицима новинарског писања, као и презентације чувеног хрватског штампаног листа “Модра ласта”, школског дигиталног часописа “Клинчек” и дигиталног часописа за средњошколце srednja.hr.

У свим овим активностима учествовали су четворочлани тимови из пет партнерских земаља. Српски тим су чиниле директорка школе Биљана Ердељанов, наставнице енглеског језика Тамара Милић Михајловић и Александра Ивановић и наставница технике и технологије и информатике Биљана Вучковић. Први сусрет је био замишљен као обука наставника са главним циљем да се у свакој партнерској школи покрене дигитални школски часопис и одрже радионице на теме медијске писмености.

Наредни сусрети ће се одржати у осталим партнерским државама где ће тимови укључивати и ученике и наставнике, а следећи је од 10. до 16. маја 2020. у Ћићевцу.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x