Откривен споменик Деспоту Стефану Лазаревићу у Крушевцу

Од Видовдана ове године, трг Костурница у Крушевцу краси импозантан споменик посвећен Деспоту Стефану Лазаревићу, сину Кнеза Лазара, који је у историји остао упамћен као велики војсковођа, ратник, изванредан дипломата, градитељ и ктитор, као и велики поклоник уметности. Споменик су открили градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, Братислав Гашић и аутор скулптуре др Борис Стајковац.

Средства за израду споменика обезбеђена су из буџета Града Крушевца и донација. Укупна вредност скулптуре са постаментом је око 25 милиона динара. Иницијативу је покренуо Народни музеј, а скулптура је израђена у бронзи. Висина споменика је 5 метара, а постамента од гранита 4.

Деспот Стефан је приказан на пропињућем коњу и са крстом у руци симболично усмереним ка Косову. О раду на изради фигуре говорио је аутор др Борис Стајковац, истичући тимски рад као предуслов успешности.

Скупу се обратио и бивши градоначелник Братислав Гашић који је најавио за наредну годину изградњу споменика Цара Лазара на локацији “Центар 3” (стари “Аеродром”).

Донатори који су помогли изградњу споменика: “Брзмин доо” Брзеће, адвокати Бранислав Поповић и Зоран Пуношевац, корпорација “Трајал”, “Штампа систем доо” Београд, “Quatro” Крушевац, “Ламела промет” Крушевац, професор Светомир Марковић из Београда и извођач радова, предузеће “Техноградња” Крушевац.

0 0 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1238 + 10 = 1248

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x