Трагом Василија Андросова: Подјухорски крај нова туристичка локација у Србији

Удружење жена “Лада” из Варварина остварило је сарадњу са Удружењем “Излетник” из Београда чија је одлика посећивање културно – историјских споменика и неистражених места које ће у будућности постати праве туристичке атракције, рекла нам је председница “Ладе” Весна Петровић.

“Видећи наш туристички каталог “Добро дошли у наш Варварин” одлучили су се да посете општину Варварин и село Бачина у којој се налази црква Преображења Господњег, која је архитектонски бисер нашег краја и један од архитектонских црквених бисера Василија Андросова, руског царског архитекте, а касније и архитекте краљевине Југославије. Руски барон Никола Мајендорф радио је фрескописање цркве заједно са Наумом Андрићем из манастира Раковица. Иконостас је радио дуборезац Никола Радиновић из Охрида а иконе Никола Мајендорф. По својој архитектури цркву можемо сврстати у царске цркве. Најсличнија је цркви св. Марка у Београду, коју је такође пројектовао Анросов”, објашњава Весна Петровић.

О архитектури и делу Андросова говорио је др Иван Р. Марковић из Београда, а парох цркве Преображења Господњег Горан Гајић и председница Удружења жена “Лада” и библиотекар Општинске библиотеке Варварин Весна Петровић излетницима су говорили о историји цркве и Бачине.

“Излетници су посетили и цркву Покрова Пресвете Богородице у Избеници, која је такође израђена по пројекту архитекте Андросова. Иконописање цркве су радили Беба Младеновић и Јанко Брашић, о архитектури цркве говорио је др Иван Р. Марковић из Београда, а о историји цркве и Избенице излетнике су упознали парох Братислав Бата Петровић и судија Иван Јовановић”, додала је Весна Петровић.

Излетници су обишли и ромско село Суваја, чији становници живе и раде у Берлину, а у селу имају раскошне куће различитог и необичног архитектонског стила. Као и гробље на коме се могу видети необичне грађевине које представљају капеле и надгробне споменике.

Одмор је направљен у винарији “Бачина вино”, где их је власник винарије Александар Милутиновић упознао са технологијом израде вина под називом “Долина”, која су врхунског квалитета и 70% производње белог, розе и црвеног вина извози се за Шведску. У винарији чланице удружења “Лада”, заједно са еколошким домаћинством “Максимовић” из Бачине, представиле су своје органске производе и рукотворине, а уз дегустацију вина и органских производа договорена је даља сарадња “Ладе” и “Излетника”.

“Са поносом можемо рећи да је Удружење жена “Лада” отпочело реализацију суфинасирајућег пројекта по конкурсу општине Варварин за 2020. годину за удружења грађана под називом “КОРАК ПО КОРАК У СУСРЕТ БУДУЋНОСТИ НАШЕГ КРАЈА”, наглашава председница “Ладе” Весна Петровић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x