Откупна цена мучи и трстеничке малинаре

Као уосталом и остале произвођаче малине у Србији и трстенички малинари су незадовољни откупном ценом овог врло траженог јагодичастог воћа. Суша и елементарне непогоде у неким местима десетковали су производњу, али се, кажу произвођачи, мора завршити започети посао.

Квалитет овогодишњег рода малине у трстеничком крају није свуда исти из познатих разлога, малињаци су у просечним површинама од 10 до 40 ари. Откупљивачи долазе у села да откупљују овај производ и возе увече у хладњаче, а цена је мизерна, 100 динара по килограму.

“И ове године је цена проблематична, сви други имају користи осим нас произвођача, унапред су причали да имају залиха у хладњачама и тиме наговештавали лошу откупну цену. Улагања су велика, ђубриво, препарати, фрезирање, копање, кошење траве, поливање. Неки су у трстеничким селима ангажовали и сезонске раднике којима је обезбеђен превоз и дневни оброк и дневно зарађују по 2.000 динара. Није лако брати малине по сунцу, ова киша је мало освежила малињаке, а богме је и род купине у појединим местима почео да црвени што значи да ће ускоро и у купињацима почети берба, али и ту се још увек манипулише са ценом. Тако, док сви узму своје нама произвођачима остане нешто мало да покрпимо потрошено”, каже Срђан Недељковић из Планинице који малине на свом поседу од 16 ари бере са својим укућанима међу којима је и најмлађи члан, осмогодишња девојчица.

Као и до сада, многобројне хладњаче у Србији откупиће на стотине тона малине и извести у земље Европске уније по сигурно бољим ценама, а да ли ће произвођачи као и прошле године добити надокнаду у цени остаје да се види на крају бербе малине.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x