Параћинац Саша Петровић полумаратон у Зрењанину посветио жртвама страдалим на Варваринском мосту

Професор Саша Петровић полумаратон (21км) у Зрењанину посветио је жртвама страдалим у НАТО агресији 30. маја 1999. године на Варваринском мосту. “Док пишем ове речи, након истрчаног полумаратона у Зрењанину, данас 29.5. лета Господњег 2022. овај дан полако одлази и чекам освит 30.5. и годишњицу од страдања невиних жртава у Варварину 1999. на Свету Тројицу”, почиње текст који је професор Саша Петровић доставио нашој редакцији.

Фото: Приватна архива

“Тога дана у НАТО бомбардовању страдало је 10 људи, а 30 је повређено. Међу њима је био и мој деда Драгослав Терзић и један наш суграђанин, Параћинац, Врапчанац. Свима њима посвећујем овај полумаратон, као помен и сећање на то њихово страдање. Овим гестом желим да покажем грађанима Варварина да мислимо на њих и да их нисмо заборавили. Дајем себи слободу да говорим у име Параћинаца, јер сигурно знам да је тако. Вратићу се мислима из центра Зрењанина на тренутак у 30.5.1999…

Тада сам са другарима кренуо на омиљено параћинско купалиште, “Буљанку”. Док смо мотали “бајсеве” старим прашњавим путем и купали се у зноју (био је прави летњи дан у сред пролећа), изнад нас су авиони правили такозване “осмице”. Када смо убрзо стигли до језера, ускочили смо у хладну воду да се освежимо и шалили се како су таласи (?!?) баш добри! Нисмо ни слутили да је управо гађан мост у Варварину и од силине удара се земља тресла и отуда ова појава.

Када сам се вратио кући предвече, затекао сам родитеље како на вестима слушају информације које су Варварин завиле у црно. Године су прошле, али не и наше сећање на ове поштене људе који су без икаквог разлога страдали. Подсетимо се… био је пијачан дан и био је дан… тај народ је био тамо баш где треба да буде и где му је место. Неко други није… Нека Вам је вечна Слава!”, поручује професор Саша Петровић.

5 4 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

1 Коментар
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
Рањена земља
Рањена земља
2 године раније

Бог ти срећу дао добри човече, дирнуо си ме овим текстом, искреним и из срца написаним, вратио у то време и подсетио на сва зверства која су агресорске звери починиле. Хвала ти добри професоре што чуваш сећање на тај тужни дан!

1
0
Ваш коментар на ову вест?x