Пилот пројекат помоћи младим пчеларима у Трстенику

Представници Швајцарске Агенције за развој које је предводио директор Миломир Туцовић обишли су Пчеларску задругу “Рој” у Медвеђи код Трстеника, као и младе пчеларе који су добили помоћ у кошницама за покретање пчеларске производње.

“У сарадњи са Пчеларском задругом “Рој”, од прошле године покренули смо пилот пројекат помоћи будућим младим пчеларима. Сада, у другој фази заједничког партнерства, реализујемо активности у које је укључено 110 људи. Подељено је 15 кошница са пчелињим друштвима, а и општина Трстеник је препознала нашу иницијативу и укључила се у пројекат сопственим средствима у износу од 3 милиона динара” каже Туцовић.

Туцовић је изразио наду да се да ће се ова сарадња проширити у наредном периоду производњом органског меда. “Са нама заједно, ПЗ “Рој” ће отворити погон за производњу кошница у Трговишту где постоје изузетни природни услови, јер нема загађивача животне средине” додао је он.

У циљу органске производње меда, ПЗ “Рој” је организовала предавање за младе пчеларе, а директор ове задруге Радомир Брадић каже да од пољопривредне производње у трстеничком крају нема велике вајде, јер су улагања велика, а приходи мали на крају и да је пчеларство велика шанса, пре свега за младе људе.

“Данас у свету постоји потражња органске хране и меда и то наравно треба искористити, да будемо конкурентни и присутнији на тржишту. Услова имамо, интересовања исто тако, а биће још предавања и очекујем да ћемо сви заједно успети да реализујемо наш заједнички пилот пројекат”, рекао је Брадић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x