Почела борба за спас села, држава финансира куповину кућа на селу

Министарство за бригу о селу предложило је, а Влада Србије у јуну ове године, донела “Уредбу о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину”.

Програмом је предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Радном састанку у Палати Србија у Београду са Миланом Кркобабићем, министром за бригу о селу, просуствовали су челни људи свих локалних самоуправа са територије Републике Србије, а испред општине Варварин присутни су били заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић и помоћник председнице Александар Марковић.

Конкурс је расписан на Видовдан, 28. јуна ове године, а заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић истиче да је општи циљ тог програма смањење миграторних кретања становништва, стварање бољих услова младима да остану на селу решавањем њихових стамбених питања и борба за то да на територији наших општина немамо више ни једно напуштено село и угашена огњишта.

“На конкурс могу да учествују сви грађани и грађанке који су држављани Републике Србије, са пребивалиштем на територији Србије и који имају мање од 45 година живота, да нису власници и сувласници непокретности, изузев пољопривредног земљишта и да нису отуђили или поклонили у претходних пет година, од дана објављивања Конкурса, да нису са продавцем непокретности у крвном, тазбинском или адоптивном сродству, да у моменту подношења пријаве немају неизмирене доспеле обавезе по основу пореза и доприноса у складу са прописима Републике Србије”, објашњава Милановић.

Подносиоци пријаве треба а испуњавају било који од четири алтернативна услова, што значи да живе на селу самостално у закупљеној непокретности или у породичној заједници са осталим члановима породице, да поседују формално образовање из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине, просвете, али у обзир долазе и занатлије, један од потребних услова је и да потенцијални купци живе у градској средини самостално у закупљеној непокретности или у породичној заједници са осталим члановима шире породице и да имају намеру да живе на селу, док је четврти услов тај да обављају посао чија је природа таква да могу да га обављају од куће на селу.

Куће које се купују не смеју да се налазе у градској средини и приградским насељима, што значи да, када је у питању територија општине Варварин, кућа са окућницом, као предмет интересовања, може да буде на територији свих месних заједница, осим месне заједнице Варош Варварин.

“Овај програм ће помоћи у томе да младе задржимо, али и вратимо на село, јер ће на овај начин бити решено њихово стамбено питање. Специфични циљеви овог програма су и повећање броја становника и смањење просечне старости становника у селима, повећање стопе наталитета и побољшање демографске структуре у селима, што ће довести и до раста привредне активности у самој сеоској заједници”, наглашава заменик председнице општине Дејан Милановић.

Укупна средства издвојена за ове намене износе 500 милиона динара, док је максималан износ по појединцу 1,2 милиона динара. Изричита намена за добијање ових средстава је куповина куће са окућницом и средства не могу бити намењена за адаптацију и санацију куће, као и за плаћање пореза на апсолутна права.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x