Почела друга фаза програма “РОМАКТЕД”

Европска унија и Савет Европе покренули су 2 фазу заједничког програма “РОМАКТЕД – Промовисање доброг управљања и оснаживања Рома на локалном нивоу”. Заједнички програм Европске уније и Савета Европе представља наставак прве фазе овог програма спроведеног у земљама Западног Балкана и Турској (2017 – 2020), који за циљ има да појача напоре за побошљање интеграције ромског становништва у локалне заједнице кроз веће учешће у локалном креирању политике и спровођењу локалних акција.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић је потписала Протокол о сарадњи који показује заједничку посвећеност оснаживања ромске заједнице и охрабривање учешћа Рома и Ромкиња у локалним плановима и пројектима.

“Град Крушевац системски и континуирано ради на унапређивању положаја ромске националне мањине. Програм “РОМАКТЕД” фаза 2 ће бити значајан инструмент за имплементацију Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња, унапређивање квалитета живота како ромске, тако и локалне заједнице, као и механизам за јачање капацитета локалне самоуправе кроз унапређивање знања и вештина људских ресурса који посвећено раде на унапређивању интеграције ромске заједнице у свим областима друштвеног живота”, изјавила је градоначелница Јасмина Палуровић.

Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине похвалио је овај програм и реализовану прву фазу. Као приоритетан циљ навео је ревидирање локалних акционих планова за Роме и усклађивање са ЕУ прописима. Такође, похвално је говорио и о све већем учешћу ове популације на важним државним и руководећим местима у нашој земљи, на наставничким и професорским местима у образовном систему, а то је све добар подстрек за младе нараштаје.

Протокол за учешће на програму “РОМАКТЕД II” у Србији потписало је 14 локалних самоуправа: Алексинац, Апатин, Бач, Костолац, Крагујевац, Крушевац, Лебане, Ниш, Пирот, Прокупље, Суботица, Врњачка Бања, Зајечар и Звездара.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x