Почела мала матура, тест из српског језика полагало 155 осмака варваринских школа

У понедељак у 09 сати почело је полагање завршног испита ученика основних школа са територије општине Варварин из матерњег језика, у склопу мале матуре, док ће у уторак и среду свршени основци решавати тестове из математике и комбинованих предмета (задаци из биологије, физике, хемије, историје и географије).

Мала матура представља званичан завршетак основне школе, а од резултата тестирања зависиће избор будућег занимања ученика, као и то коју ће средњу школу уписати. Максималан број бодова на тестовима је 40, односно из матерњег језика и математике по 13, на комбинованом тесту ученици могу освојити 14 бодова, док успех из школе носи максималних 60 бодова.

Ове године завршни испит у Варварину полагало је 155 ученика који су завршили 8. разред, а према речима Добросава Долића, директора Основне школе “Јован Курсула” из Варварина, свих 60-оро ученика 8. разреда ове образовне установе изашло је на полагање теста из матерњег језика и све је протекло у најбољем реду.

Што се тиче осталих варваринских школа, ове године малу матуру, поред 60 ученика ОШ “Јован Курсула”, полагало је и 20 ученика ОШ “Мирко Томић” из Обрежа, 28 ученика ОШ “Свети Сава” из Бачине, 17 ученика ОШ “Драги Макић” из Бошњана и 30 ученика ОШ “Херој Мирко Томић” из Доњег Крчина (12 у матичној школи у Доњем Крчину и 18 у подручном одељењу у Залоговцу).

Коначни резултати биће саопштени 28. јуна, а упис ученика у средње школе биће 09. и 10. јула. Рангирање ученика приликом уписа у средњу школу врши се на основу бодова остварених успехом током школовања (максимално 60) и бодова стечених на малој матури (максимално 40). За упис у специјализоване средње школе приликом рангирања узимају се и бодови које су ученици стекли учествовањем и освајањем награда на неком од такмичења на државном или међународном нивоу.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x