Пољопривреда једна од најбитнијих привредних грана у Републици Србији

Након именовања за првог државног секретара Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, др Бобан Костић је у првој радној посети обишао општину Варварин где је, приликом посете Живинарској фарми “Стевановић” у Бошњану, Пољопривредним газдинствима “Радотић” у Обрежу и “Николић” у Селу Варварин и фабрици “Варварин воће”, разговарао са произвођачима у циљу превазилажења проблема са којима се они суочавају.

Државни секретар је истакао и да је циљ посете био сумирање рада Министарства пољопривреде у протеклом периоду, али и рада пољопривредних произвођача, али и да се на лицу места поразговара о проблемима темнићких пољопривредника и о томе како им Министарство може помоћи. Он је о улагањима у пољопривреду разговарао и са председницом општине др Виолетом Лутовац Ђурђевић, а затим је на терену имао прилику да чује и реч темнићких пољопривредника.

“Знамо да је пољопривреда једна од најбитнијих и главних привредних грана Републике Србије и ту не треба занемарити ни мало пољопривредне произвођаче који хране ову земљу, а од којих и живи и наша земља, али и сами произвођачи. Чули смо од људи који се баве пољопривредном производњом да ни мало није лако радити у пољопривредни, да заиста имају великих потешкоћа, како и због климатских услова који су се веома променили у нашој земљи, у односу на раније године, тако и због неких других проблема са којима се они суочавају, а можемо да им изађемо у сусрет и помогнемо као Министарство и као држава”, рекао је први државни секретар др Бобан Костић.

Он је приметио и да је међу пољопривредним произвођачима и велики број младих људи, што је и циљ Министарства и Владе Републике Србије, да се врате млади на село и то кроз неке подстицајне мере које даје Министарство пољоприведе, шумарства и водопривреде и нагласио да се ресорно министарство труди да до краја године исплати субвенције што већем броју пољопривредних произвођача.

Заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић изразио је наду да ће се и у наредном периоду наставити добра сарадња између локалне самоуправе и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и оценио да је посета државног секретара веома значајна за општину Варварин.

“Државни секретар је врло агилан и труди се да сваки вид пољопривреде подигне на неки виши ниво и добро ће утиске од данашње посете презентовати министарки, а како би кренули крупним корацима да развијамо пољопривреду која је велика шанса за развој целе Србије. Морамо на то да се фокусирамо јер, као што видите, данас енергенти и храна су једни од најважнијих ресурса не само у нашој земљи, већ и у целом свету”, нагласио је Милановић.

Он је истакао и то да је приликом посете Варварину државни секретар упознат и са локалном политиком развоја пољопривреде и руралног развоја и са програмима и мерама за развој пољопривреде који се финансирају средствима из општинског буџета, а чији је износ 21 милион динара. По Милановићем речима, ти програми се односе на субвенционисање пољопривредне механизације и опреме, набавке воћног садног материјала, приплодних грла, осигурања усева и воћњака, али и на узорковање земљишта.

На крјау радне посете државни секретар др Бобан Костић је обишао и фабрику за производњу концентрата за воћне сокове “Варварин воће” која своје производе пласира и на светско тржиште, у Индији, Америци, Канади…

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x