Помен жртвама свих ратова у селу Лободер

Општинска организација Савеза бораца Трстеник организовала је полагање венаца на спомен обележје жртвама свих ратова у селу Лободер. Помен страдалима одржао је парох трстенички Данијел Степановић, а присутнима се затим обратио заменик председника општине Трстеник Љубиша Марковић.

Марковић је рекао да завет треба увек преносити на младе генерације, да знају и памте ко се жртвовао за данашњу слободу и да се те жртве никада не забораве. Из Лободера је живот дало 50 људи, укључујући Први и Други светски рат и НАТО агресију на нашу земљу 1999. године и нека им је свима слава и хвала, рекао је тим поводом Љубиша Марковић.

О страдању села и мештана Лободера пре 74 године говорио је председник ОО Савеза бораца у Трстенику Миодраг Недељковић.

“Тога дана немачки и бугарски војници дошли су у Лободер из правца села Планиница, опколили су село и почели паљење кућа, прво на ободу, а затим и у целом селу. То не смемо никада да заборавимо”, поручио је присутнима Миодраг Недељковић.

Стихове из збирки песама читали су чланови Књижевног клуба “Моравски токови” Тодор Петровић и Томислав Димитријевић Томако, док је Милан Милетић Горски говорио о историјским недаћама нашег народа и дивљачком паљењу села Лободер.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x