Потписан Уговор за реализацију пројекта регионалне депоније у Крушевцу

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је финансијске уговоре са немачком развојном банком KfW укупне вредности 11 милиона евра, за реализацију пројеката изградње регионалних депонија у Крушевцу и Врању.

За реализацију пројеката у Крушевцу и Врању, поред 11 милиона евра уговора донација који су овом приликом потписани, обезбеђена су још 22 милиона евра, што чини укупно 33 милиона евра за израду пројектне документације и изградњу регионалних депонија за чврсти отпад у Крушевцу и Врању.

“Два финансијска уговора за донације које смо данас потписали вредна су укупно 11 милиона евра. Међутим, то је само део оног што као Министарство радимо са KfW-ом, будући да градимо и фабрике воде и реализујемо пројекте у области пречишћавања отпадних вода, а укупна вредност пројеката на којима сарађујемо износи више од 200 милиона евра”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је за Владу Србије и грађане Србије сарадња са немачком развојном банком KfW веома важна, јер “није довољно имати само транспортну и енергетску инфраструктуру, већ се значајна средства улажу и у комуналну инфраструктуру”.

Амбасадор Немачке у Београду, Томас Шиб, рекао је да је Немачка не само највећи билетерални трговински партнер Србије, него и највећи билатерални донатор.

“Желимо да пружимо снажну подршку Србији на њеном путу ка чланству у Европској унији. Поглавље 27, које се тиче заштите животне средине, веома је захтевно и пројекат за који је данас потписан уговор представља прекретницу кад говоримо о испуњавању обавеза из овог поглавља. До сада смо пружали углавном саветодавну помоћ у области управљања отпадом, а сада крећемо и са конкретним пројектима”, рекао је Шиб.

Шеф одељења за комуналну инфраструктуру за југоисточну Европу и Турску у немачкој развојној банци KfW, Кирк Милднер, рекао је да су ови уговори још једна потврда високог квалитета сарадње, која је разноврсна, свеобухватна и ефективна и у корист грађана Србије.

“Окосница наших досадашњих активности били су области водоснабдевања и управљања отпадним водама у градовима средње величине. Сада крећемо са новим програмом којим KfW у Србији улази и у области управљања чврстим отпадом, где постоје велике потребе за улагањима и за усклађивањем са захтевима ЕУ у овој области”, рекао је Милднер.

Уговор је, поред Михајловићеве и Милднера, потписао и директор Канцеларије KfW у Србији, Арне Гос.

0 0 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

855 + 16 = 871

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x