У Крушевцу потписан уговор са компанијом “Кромберг и Шуберт”

У Крушевцу је потписан Споразум између Владе Србије и немачког инвеститора, као и Града Крушевца и представника компаније, о изградњи фабрике за производњу аутомобилских компоненти “Kromberg&Schubert”. Потписивању споразума су присуствовали председник Србије Томислав Николић, премијер Александaр  Вучић, амбасадор Немачке Аксел Дитман, као и челни људи компаније.

Уговор о додели подстицаја за изградњу фабрике компаније “Kromberg&Schubert” потписали су министар привреде Горан Кнежевић и власник компаније Ханс Ото Кромберг, а Меморандум о улагању у Крушевац градоначелник Драги Несторовић и представници борда директора.Тиме је званично почела реализација велике гринфилд инвестиције вредне 29 милиона евра, у којој ће у наредних пет година бити посла за 2.500 људи.

 “Срећан сам што Србија све чешће побеђује конкуренцију у региону у привлачењу страних инвеститора”, рекао је премијер Александар Вучић и поручио да ће “стопа незапослености пре краја мандата Владе бити испод 12 одсто”, што је на просеку земаља Европске уније.

Вучић је у обраћању  рекао да је отварање фабрике у почетку изгледало као немогућа мисија и празна прича. “Потписивање уговора са немачком компанијом веома је важно за целу Србију, а не само за Крушевац и Расински округ, јер ће нова фабрика омогућити запослење за 2.500 радника, који ће производити делове за аутомобилске гиганте попут “Дајмлера”, БМВ-а и “Фолксвагена”.

Додао је да се поноси тиме што је Влада у пројекат са “Kromberg&Schubert” уложила као подршку 9,5 милиона евра. “Када будете кренули у регрутовање људи, видећете да сам говорио истину. Овај град је препун инжењера и машинских техничара, радника жељних да се доказују”, рекао је Вучић. Србија жели још немачких компанија, закључио је председник владе и поручио да ће Влада свој посао обавити ваљано и у интересу државе, грађана и инвеститора.

У краткој рекапитулацији, градоначелник Драги Несторовић је подсетио на све пројекте које град Крушевац заједнички реализује са СР Немачком као партнером. “За све инвестиције које су у току или ће бити остварене,велику захвалност дугујемо Влади,а посебно премијеру Александру Вучићу”, нагласио је Несторовић. Градоначелник је најавио и проширење, односно изградњу нових производних капацитета Хенкела, компаније Cooper tire, почетак изградње биоенергане, отварање Лидла, комерцијалног објекта инвестиционог фонда “Nepi” др.

Председник Србије Томислав Николић је истакао да је отварање фабрике компаније “Kromberg&Schubert” у Крушевцу права мера садашњих односа Србије и Немачке. Истакао је да треба живети у садашњости и будућности и сарађивати како би људи живели боље.

“Србија се четири године извлачи из невоља у које је сама себе довела”, рекао је Николић и додао да је очигледно да је поверење које Србија има у свету утицало на власника немачке компаније да уложи у нашу земљу.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман је изјавио да су немачке компаније у Србији уложиле 1,8 милијарди евра и да запошљавају 30.000 људи. Изразио је задовољство што је још једна немачка компанија дошла у Србију и додао да очекује да ће се број немачких инвестиција повећати. Дитман је оценио да је Србија покренула значајне економске реформе и да је потребно да тако настави, а, како је додао, важна је владавина права како би инвеститори имали поуздано и стабилно пословно окружење.

Град Крушевац је за изградњу фабрике обезбедио парцелу од 6,2 хектара на локацији Коњички клуб на Старом аеродрому и обезбедио пратећу инфраструктуру, неопходне прикључке за почетак градње, реализацију пројекта и почетак рада будућих постројења.

Како је наведено у Писму о намерама, које је инвеститор упутио Граду, у првој фази градиће се 18.000 квадрата производног погона и 3.000 квадрата за администрацију, а током пет година, колико траје прва фаза, биће упослено 2.500 радника, а у другој фази још 1.500 радника.

“Kromberg&Schubert” је, по речима власника,  породична компанија која се бави аутомобилским компонентама, а водећи је глобални добављач жичних система, каблова и производа технологије бризгања. Запошљава више од 38.000 радника на преко 30 места у свету.
0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x