Потписани уговори о реализацији модела дуалног образовања

У општини Трстеник већ неколико година успешно се реализује модел дуалног образовања. На тај начин Техничка школа у Трстенику сарађује са фирмама ППТ “Наменска” А.Д. ППТ “Петолетка” ДОО и са фабриком “ТМО” у Трстенику. У Техничкој школи потписани су уговори о примени овог програма између директора ове средње школе Велибора Јовковића, генералне директорке ППТ “Наменска” А.Д. Анђелке Атанасковић са ученицима ове школе.

“Ово је већ трећа, односно четврта година како потписујемо уговоре са децом у оквиру дуалног образовања и тако им после практичне обуке, уколико се покажу као успешни, омогућујемо пријем у радни однос. На почетку примене овог модела ми смо примили три ученика, један од њих је нажалост дао отказ и наставио даље школовање. Ово је велика шанса, са практичном наставом је кренуло шест ученика и могу рећи да су се одлично показали. Током процеса ученици у фабрици добијају топли оброк, месечну карту уколико нису из Трстеника и плус џепарац у оквиру просечне нето зараде”, каже Анђелка Атанасковић.

Директор Техничке школе у Трстенику Велибор Јовковић оцењује да је ово добар потез и да школа има велику подршку фирми које учествују у моделу дуалног образовања. Мали је проблем и грешка што се недовољан број ученика пријављује, а у прилици су да се у фабрици упознају са условима рада, да стекну радне навике и да се после завршетка модела запосле.

“Образовни профили у трогодишњем школовању су машинска обрада метала резањем и техничар нумеричких машина у четворогодишњем школовању које је изазвало велико интересовање фирми. Ученици се сами пријављују, уз претходне консултације са професорима и уз сагласност родитеља, да се види шта им то образовање нуди. Ово је одлична могућност коју ученици требају искористити”, рекао нам је на крају Велибор Јовковић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x