Потписани уговори у оквиру друге фазе Пројекта јачања отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегија приправности – ПРЕПС 2

У оквиру друге фазе Пројекта јачања отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегија приправности – ПРЕПС 2, потписани су трипартитни уговори између Општине Варварин, “Caritasa Srbije” и месних заједница Бачина, Бошњане и Избеница, чиме је остварен значајан корак ка јачању отпорности локалне заједнице на природне катастрофе.

Ови уговори не само да означавају почетак реализације малих грантова, већ представљају симбол заједништва и одлучности у борби против природних катастрофа. У оквиру пројекта, три мала гранта су одобрена за извођење радова на чишћењу обала локалних потока од смећа и растиња у све три месне заједнице. Овај корак ће у великој мери допринети смањењу ризика од поплава и заштити локалне заједнице које су у прошлости претрпеле велику штету од изливања локалних водених токова.

Посебно је значајно то што ће се у реализацију пројектних активности укључити и локално становништво. Ова чињеница ће у великој мери утицати и на подизање нивоа свести грађана о важности превенције и смањења ризика од природних катастрофа. То није само пројекат смањивања ризика од поплава, већ прилика за раст и развој заједнице кроз међусобну подршку и солидарност, објашњавају представници организације “Caritas Srbije”.

“У “Caritasu Srbije”, наша мисија је не само пружање помоћи у хитним ситуацијама, већ и градња отпорних заједница које су спремне одговорити на изазове будућности. Ови уговори су корак у том правцу, а заједно са нашим партнерима, радујемо се даљем развоју и јачању локалних заједница “Caritasa Srbije”, поручено је након састанка у Варварину.

Циљ пројекта ПРЕПС 2 јесте јачање капацитета и приправности локалних заједница за случај настанка природних катастрофа. У току је друга фаза пројекта који се реализује у 16 општина/градова у Србији (10) и БиХ (6) у којима постоји повишен ризик од настанка природних катастрофа. Пројекат финансира Агенција САД за међународни развој (УСАИД), имплементациони партнер је CRS (Catholic Relief Services) који реализује пројекат у БиХ, а у Србији пројекат реализују “Caritas Srbije” и Човекољубље. “Caritas Srbije” пројектне активности реализује у Крушевцу, Ћићевцу, Варварину, Прокупљу и Чачку који је био једна од пројектних локација и у првој фази, заједно са Ивањицом, Трстеником и Александровцем. Пројектне активности су омогућене захваљујући великодушној подршци америчког народа кроз Агенцију САД за међународни развој (УСАИД).

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x