Потврђена зараза коронавирусом код 249 особа, апел грађанима да остану код куће

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је данас од последица заразе коронавирусом у КБЦ „Драгиша Мишовић“ преминула још једна особа старости 60 година, што је трећа жртва ове болести у нашој земљи, најавивши драстично увећање тестирања које се може очекивати за 48 часова.

Вучић је на конференцији за новинаре, на којој је учествовала и председница Владе Србије Ана Брнабић, као и чланови кинеског експертског тима за борбу против коронавируса, који су пре два дана допутовали у нашу земљу, прецизирао да преминула женска особа није имала тежу клиничку слику.

Он је рекао да се број оболелих повећава из дана у дан, а такав се утисак стиче и због лоше методологије, по којој смо саопштавали два пута дневно број заражених, истичући да ће се сада то чинити једном, у 15 часова, онако како то раде друге европске земље.

“Надлежни су се до сада трудили и делимично успели да, не само уз надзор, већ и уз кључну улогу лекара, успоре пандемијску криву, како не би дошло до експоненцијалног раста оболелих, као што је случај у неким земљама”, указао је председник.

Он је најавио, након разговора са кинеским стручњацима, промену приступа у борби против коронавируса, која подразумева већи број тестирања, али и изолацију и лакше оболелих људи. “Кренућемо на масовна тестирања, а њихово драстично увећање може се очекивати за 48 часова, поручио је Вучић и навео да имамо довољно тестова за прве дане драстичног увећања, а у међувремену добићемо нове тестове и људе који могу да их спроведу”.

Према његовим речима, из разговора са кинеским стручњацима представници државе су много тога сазнали, а било је речи о три ствари – како и на који начин да здравствено, медицински третирамо и нападнемо коронавирус, које су додатне мере које држава може и мора да предузме да бисмо омогућили здравству да обави свој посао, као и економске мере да се олакша криза, односно омогући да грађани преживе период и имају пристојну будућност у земљи.

Вучић је, истичући да је прихваћен кинески модел, рекао да је ово што је планирано тешко урадити, да ће бити много проблема у техничком смислу, али да ће се држава борити дупло снажније него до сада.

Оно што је потребно јесте потпуно поштовања мера, с тим што се полицијски час не мора проширивати, већ људи морају бити дисциплинованији, објаснио је он и најавио да ће полиција пооштрено контролисати људе у изолацији, који могу да очекују казне од 3 до 12 година затвора за кршење ове мере.

Такође, председник је најавио да ће се спроводити тријажа уз помоћ кинеских експерата, при чему ће лакши болесници бити смештани у посебну изолацију са много излаза и улаза.

Спремни смо, како је поручио, да одмах 3.000 кревета направимо за најлакше болеснике, да испратимо њихову болест од почетка до краја, а то ће бити или на Београдском сајму или у Студентском граду у Београду, у Хали Чаир у Нишу, Спенсу у Новом Саду.

Одлука о овом биће донета сутра, најавио је он и прецизирао да ће се за средње болеснике користити неинвазивни респиратори, а за теже инвазивни клинички респиратори, којих имамо све више.

Председник је пренео да су кинески стручњаци истакли да су задовољни нашим терапијским протоколима и тиме што лекари користе лек Хлорокин, најавивши да ће разговарати са представницима компаније “Галеника” да почне да производи поменути лек, иако га имамо за хиљаде болесника.

“Оно што ћемо морати да постигнемо јесте стриктна изолација сваког оболелог уколико не желимо да нам се понови сценарио Италије и Шпаније”, нагласио је он и указао на то да је неопходно да будемо агресивнији, јер смо се до сада само бранили.

Србија ће, захваљујући подршци Кине, али и набавци респиратора на другим странама, за 10 до 15 дана, пропорционално броју становника, бити међу првих 20 земаља по броју ових медицинских апарата, рекао је Вучић.

Он је објаснио да нам је НР Кина дала значајну количину респиратора, док смо део од њих и купили, нагласивши да морамо да набавимо и неинвазивне респираторе за лакше болеснике, како не би дошли у ситуацију да морамо да бирамо чији ћемо живот да спасимо. Према његовим речима, наша земља рачуна и на помоћ Кине у даљој набавци опреме, али и када је реч о експертском знању и лековима.

Следеће седмице, како је најавио, имаћемо бар 20 милиона хирушких маски, будући да смо преоријентисали рад наших предузећа и покренули производњу маски.

Председник је, одговарајући на питање да ли се, након разговора са кинеским стручњацима, разматра могућност да се изолују градови и региони, рекао да се размишљало о томе да се изолује Београд и посебно 10 општина које су жариште.

Чим то буде потребно, ми ћемо то урадити, поручио је Вучић и указао на то да ће од сада све мере бити донете на основу разговора са кинеским стручњацима.

Истовремено, председник Србије је саопштио да ће пензија за март бити исплаћена у целости 10. априла, уместо у два дела, како се иначе исплаћује, а уз то ће бити исплаћена и најављена помоћ од 4.000 динара.

Такође, ни плате неће бити смањиване, јер Србија има новца и нема проблема са ликвидношћу, поручио је он и додао да ће наша земља у наредним данима одлучивати о даљим мерама јер се до сада гледало како да се ублажи трагедија, а да се сада креће у контранапад.

Вучић је још једном апеловао на све грађане да остану код куће, и исказао захвалност свима који су дисциплиновани, који се боре и вредно раде, јер је смисао свих уведених мера да се сачувају животи.

Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо пренела је да ће ове недеље у Србију стићи још један контигент помоћи у виду медицинске опреме и материјала из те земље, при чему ће Амбасада Кине бити у контакту са Владом Србије и председником Вучићем.

Она је додала да су кинески лекари, који су дошли да помогну Србији у борби против коронавируса, у последња два дана имали интензивне састанке са српским колегама и да су им пренели савете и искуства у вези са епидемијом тог вируса.

Амбасадорка је пренела захвалност председнику Републике и српском народу на поверењу које су у овој ситуацији указали Кини и кинеским стручњацима.

На редовној конференцији за новинаре у Влади Србије саопштено је да је у Републици Србији данас до 15 часова регистровано укупно 249 потврђених случајева COVID 19.

Епидемиолог др Предраг Kон, који је члан Kризног штаба за сузбијање заразне болести COVID 19, рекао је да су од јучерашњег последњег извештаја тестирани узорци 61 особе, од којих je 27 позитивнo на коронавирус, а њих 19 је хоспитализовано и стабилног су општег стања, док остали имају лакшу клиничку слику и налазе се у кућним условима.

У Србији је, како је истакао, хоспитализовано укупно 125 особа због присуства коронавируса, на респиратору је 16 оболелих, од тога двоје у КЦ Војводина у Новом Саду, четворо у КЦ Ниш, двоје у КЦ Крагујевац, а осморо на Инфективној клиници у Београду.

Он је навео да су експерти за борбу против коронавируса који су стигли из Кине данас пре подне били на Војномедицинској академији. “Kинески стручњаци нису дали процену да ће, уколико се придржава свих мера, Србија изаћи из кризе за 29 дана, већ су искуства упоређивали са једном кинеском провинцијом сличном нашој земљи, где су за то време успели да реше ситуацију у вези са заразом”, објаснио је Кон.

Он је, међутим, упозорио на то да је свака ситуација посебна без обзира на то што се може упоређивати.

Кон је поручио да је најважније да изолација функционише, али да су стручањаци из Кине указали на то да изолација лаких случајева код куће доводи до преношења вируса и да се снажно залажу за то да они буду чвршће изоловани.

Према његовој оцени, вероватно се никад неће постићи сагласност о томе да ли причешће може да буде начин преношења инфекције због његовог великог значаја у хришћанству, али да ће сваки епидемиолог на то питање рећи да је то ризик.

Заменица директора Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да код нас постоје различити прогностички модели и много тога нам иде у прилог у односу на Кинумања густина насељености и топлије време, али је додала да оно што нам не иде у прилог јесте дисциплина у односу на кинески народ.

Кисић Тепавчевић је рекла да вирус може да се појави у било ком колективу или породици и да је важно да се свугде примењују исте мере, нагласивши да су здравствени радници јако битни, да су здравствене установе стуб наше одбране и да не смемо да дозволимо да се вирус прошири и у тим установама.

Истовремено, докторка је навела да је просечна старост људи код којих је у Србији потврђен коронавирус приближно 50 година, при чему су две трећине мушкарци.

Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Ивана Милошевић саопштила је да је троје пацијената који су лечени у овој здравственој установи излечено. Према њеним речима, они су након лечења на Клиници за инфективне и тропске болести пребачени у болницу “Драгиша Мишовић”, када се та установа укључила у читав процес.

То су болесници који су отпуштени после два негативна ПЦР-а, али и поред тога, уз савет да се настави кућна изолација 15 дана, прецизирала је Милошевић и додала да је било вести о томе да су отпуштени излечени пацијенти и из КЦ у Нишу и Новом Саду, што није могла поуздано да потврди.

Она је, говорећи о старосној структури пацијената који су на респиратору, пренела да је слика шаренолика и да најмлађи пацијент има 35, а најстарији 80 година, да су стабилно, али да њихово стање увек може да изненади лекаре.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x