Председник општине Варварин Војкан Павић: Протекла година успешна, у наредној још више великих инвестиција

Председник општине Варварин Војкан Павић, честитавши суграђанима предстојеће новогодишње и божићне празнике и пожелевши им пуно здравља и среће, оценио је да је протекла 2018. година била веома успешна, а затим набројао неке од најважнијих реализованих инвестиција и најавио нове које општину Варварин очекују у 2019. години.

Он је подсетио да је ове године започета надоградња спрата на згради Средње школе и ОШ “Јован Курсула” у Варварину, започета је и реконструкција истуреног одељења ОШ “Свети Сава” у Орашју, а потписан је и уговор за реконструкцију и адаптацију ОШ “Херој Мирко Томић” у Доњем Крчину где остаје увођење извођача радова у посао.

“Што се тиче школства, веома смо задовољни јер су то инвестиције које су, уз помоћ Канцеларије за управљање јавним улагањима и Министарства просвете, остварене на нашем терену”, рекао је председник Павић изразивши очекивање да ће током наредне године бити реализоване још две велике инвестиције, изградња фискултурне сале у ОШ “Мирко Томић” у Обрежу и комплетна реконструкција и адаптација ОШ “Свети Сава” у Бачини.

Говорећи о инвестицијама у области путне инфраструктуре, председник Павић је навео да је током 2018. године асфалтирано 2.8 км путева и улица на територији општине Варварин, док је кроз пројекат Министарства привреде “Градимо заједно” општина добила 14,7 милиона динара за асфалтирање још пет улица у исто толико насељених места.

“Наше учешће у овом Пројекту је 50%, с тим што ми плаћамо и ПДВ на тај износ, тако да очекујемо да Министарство привреде распише јавну набавку за асфалтирање пет улица у насељеним местима Маскаре, Обреж, Орашје и Бачина, као и једну деоницу пута Вратаре – Залоговац, која је у катастрофалном стању”, најављује председник општине Варварин.

“За наредну годину у плану је реконструкција пута 2А реда, Варварин – Обреж, у дужини од 3,3 км тако да ће се са почетком грађевинске сезоне кренути са реализацијом тог пројекта. Ми смо били у обавези да урадимо пројектну документацију, док је ЈП “Путеви Србије” у обавези да изведе радове на тој деоници, са тиме што остаје да ми урадимо још око 6 км пројектне документације како би та деоница укупне дужине 9,3 км била одрађена у целости”, каже председник Павић.

Што се тиче осталих инфраструктурних инвестиција, председник Павић истиче да је током 2018. године одрађена водоводна мрежа у дужини од 5,1 км у Бачини, уз помоћ Министарства за државну управу и локалну самоуправу урађено је 1,4 км вода који треба да споји резервоар у Бачини са резервоаром у Варварину, у Обрежу, Горњем Катуну и Село Варварину изграђено је око 5,1 км водоводне мреже, а при крају су и радови на изградњи канализационе мреже у Доњем Катуну у дужини од око 650 метара.

“Општина Варварин је конкурисала за наставак изградње водоводне мреже у још седам насељених места, у Обрежу, Горњем Катуну, Доњем Катуну, Бачини, Село Варварину, Маскару и Бошњану јер је то водовод који се дуги низ година гради због малог буџета општине Варварин и средстава која се одвајају за изградњу водовода, тако да сад радимо студију оправданости, да се испита квалитет и шта и како је до сад урађено, тако да се надамо да ће у наредној години и тај пројекат да прође код Канцеларије за управљање јавним улагањима како би наставили са радовима и како би завршили изградњу водоводне мреже у тих седам насељених места, а затим пустили и воду из регионалног водовода”, објашњава председник варваринске општине.

“У овој години урадили смо, уз помоћ ЈВП “Србијаводе”, другу фазу изградње заштите обале у Обрежу где је износ инвестиције 20 милиона динара, а остала нам је још једна деоница која треба да се уради током 2019. године како би обезбедили Обреж од поплава, да нам се не би понављала 2014. година”, каже Павић и додаје да је и припремљена документација и пронађено решење за питање уређења обале Каленићке реке.

“Имали смо више састанака са представницима ЈВП “Србијаводе”, тако да би требало да се, у дужини од 2 км, одради уређење обале Каленићке реке, с тим што би прва фаза била рађена у дужини од 700 метара, од моста ка Великој Морави, тако да се добија комплетна заштита овог дела где су базен и гробље”, најављује председник општине.

Он подсећа да се током 2018. године радило и на уређењу пољских путева, али је било и проблема недостатка песка из разлога што је на територији општине Варварин тешко набавити песак док се не добију потребне дозволе за експлоатацију.

Општина Варварин је недавно добила и 1,5 милиона динара за израду пројектне документације за канализациону мрежу и то за четири насељена места, Обреж, Бачину, Маскаре и Бошњане у дужини од око 60/70 км, расписана је јавна набавка, а изабран је и извођач који ће да одради пројекте. И од Министарства заштите животне средине стигла су средства у износу од 2,4 милиона динара за израду пројектне документације за санацију и рекултивацију заједничке депоније између општина Варварин и Ћићевац.

“Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику ове године је обезбедио средства у износу од 10,7 милиона динара, кроз тај пројекат је извршена набавка опреме за потребе Дома здравља “Др Властимир Годић”, као и за опремање Дневног боравка у ОШ “Јован Курсула” у Варварину, а подељено је и 20 грантова младима за помоћ у покретању сопственог бизниса”, набраја председник Војкан Павић.

Средствима Министарства културе и информисања, у износу од 4,9 милиона динара, током протекле године извршена је и санација крова и дигитализација Велике сале Општинске библиотеке Варварин.

“Желим свим својим суграђанима да честитам предстојеће празнике, да им пожелим пуно здравља и среће и да у наредној години будемо боље расположени и да више радимо”, поручио је председник општине Варварин Војкан Павић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x