Представљена Студија процене утицаја на животну средину и друштво

На тераси хотела Плажа у Варварину одржане су Јавне консултације поводом израде Студије процене утицаја на животну средину и друштво, Плана управљања и мониторинга животне средине и друштва, Плана ангажовања заинтересованих страна и Оквира за расељавање и обнову егзистенције за реализацију пројекта Аутопут Е761 Појате – Прељина (“Моравски коридор”).

План Владе Републике Србије је да финансира пројекат кроз финансијске зајмове различитих међународних финансијских институција, док сам Пројекат презентован у Варварину захтева потпуну процену утицаја на животну средину и друштво. Циљ студије о процени утицаја на животну средину је да се изврши еколошка и социјална процена пројекта, да документује потенцијалне утицаје повезане са фазама његове изградње и рада и да обезбеди мере ублажавања како би се спречили или смањили сви штетни утицаји.

Утицаји који се сматрају великим су ризик од поплаве током изградње самог аутопута, квалитет ваздуха, бука, губитак приватног земљишта, уситњавање пољопривредних парцела, физичко и економско расељавање лица погођених пројектом, као и саобраћај.

Главни консултант на пројекту, Гунал Озенирлер из Турске, истиче да желе да путем ових Јавних консултације поделе своја искуства и своје закључке спроведене Студије чији се један део односио на заштиту животне средине, а други део на друштво, прецизније на заједнице које се налазе на траси и поред будућег “Моравског коридора”.

“Почетком године смо били у свих 7 општина и градова кроз које ће проћи и причали смо о првом изазову који се тиче расељавања. Сад је ово друга фаза кад опет долазимо у исте општине и кад објашњавамо шта су заправо закључци читаве студије која се тиче заштите животне средине и самих оних проблема који се тичу расељавања, експопријације, запошљавања, као и безбедности и здравља људи који су погођени изградњом Коридора”, наглашава Гунал Озенирлер.

Он додаје да је циљ оваквих презентација да се кроз интерактивну комуникацију са локалним становништво дође до питања и одговора, а како би се то поделило са онима који ће радити на изградњи “Моравског коридора”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x