Представљене активности НСЗ привредницима и предузетницима из Варварина и Ћићевца

За незапослене, али и за послодавце из општина Расинског округа држава је ове године определила велика средства, нагласио је директор крушевачке филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) Предраг Марковић приликом презентације активности НСЗ привредницима и предузетницима из општина Варварин и Ћићевац коју су организовали НСЗ, Општина Варварин, ПКС – РПК Крушевац и Агенција за регионални развој Расинског округа (АРРРО).

Заменик председнице општине Варварин Александар Павић је навео да је општинским буџетом предвиђено 6 милиона динара за програме активних мера запошљавања, држава је за ове намене Варварину определила још 12 милиона, што значи да је овој јединици локалне самоуправе на располагању укупно 18 милиона динара, а која ће током године, кроз јавне позиве, бити утрошена за подршку незапосленима. Директор крушевачке филијале НСЗ Предраг Марковић наводи да су, поред програма “Гаранција за младе”, у току још два циклуса јавних позива.

“Буџет НСЗ за ову годину је 7,75 милијарди динара за мере активне политике запошљавања, на то се додаје Пројекат “Гаранција за младе”, а који је кренуо 28. фебруара и који се финансира из средстава Европске уније и додатник 200 милиона динара које је одобрило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Три циклуса јавних позива су у току, поред “Гаранције за младе” која је у току, паралелно је покренуто шест јавних позива које је одобрило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и 5. априла НСЗ је расписала 12 својих јавних позива које сваке године расписује”, наводи директор крушевачке филијале НСЗ Предраг Марковић и упућује позив и послодавцима, али и незапосленим лицима да се јаве на ове јавне позиве.

Највеће интересовање сваке године влада за програм самозапошљавања и увек је више заинтересованих, чак четири до пет пута више, у односу на средства која су опредељена овим програмом, истиче Марковић, али и додаје да ће се, кроз неколико циклуса, током године већини заинтересованих изаћи у сусрет. Што се послодаваца тиче, у понуди ми је више различитих врста обука, преко стручне праксе, стицања практичних знања, до приправничких активности за средњу и високу школу, наводи Марковић и наглашава да је по њему један од најлепших програма онај који се односи на програм обуке за познатог послодавца.

“Позивам незапослене да се јаве НСЗ, поготово ова деца сад завршавају матуру, да их евидентирамо, да видимо које су им жеље, намере и вештине које поседују и да пробамо да их усмеримо према привреди, а привреди да, заједничким напорима помогнемо, као и незапосленима”, поручио је Предраг Марковић.

Присутнима су се обратили и Александра Алексић из Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Крушевац и директор АРРРО Стефан Рибаћ, а догађају су присуствовали и председник Скупштине општине Варварин Саша Живадиновић и помоћници председнице општине Марија Брајовић и Немања Чолић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x