Проблеми Дубљана са водоснабдевањем

Већ неко време мештани насељеног места Дубље у трстеничкој општини суочавају се са проблемом честих несташица воде из месног водовода са кога се водом снабдева преко 80 домаћинстава.

Док су старији мештани руководили није било оваквих проблема, уредно се мрежа одржавала, контролисала се вода на водомерима и по потреби се интервенисало где је било кварова на мрежи. Како је време пролазило настали су проблеми, изворишта су доста удаљена од села и налазе се на неприступачном терену тако да је тешко до њих доћи.

У саставу изворишта су каптаже које треба од муља очистити, променити где треба вентиле, очистити и дезинфиковати главни базен у коме има доста муља и на самој сеоској водоводној мрежи проверити где се вода губи.

Велики је то посао, али захтева рад и финансијска улагања. Контрола воде није вршена више од годину дана, у решавању настајалих проблема председник Режијског одбора месног водовода Дубље Марко Јовановић није имао неку већу подршку ни од осталих чланова овог одбора, али ни од корисника воде, па је претходне недеље на збору, у присуству 30 корисника од 83 укупно, образложио тренутну ситуацију и затражио смену са поменуте функције.

На збору је било различитих коментара и предлога и све у свему збор се завршио делимичним избором нових – старих чланова Режијског одбора које, према предлогу збора, предводи нови председник Душан Видаковић, а ту су још Јован Топаловић, Ацо Петрашиновић. Остали стари чланови одбора се нису изјаснили да ли прихватају да и даље буду у одбору.

Делимично је извржено очитавање водомера у делу села Дубља, а вода се до коначног решења пушта у 11, а затвара вентил у базену у 17 часова како не би било веће потрошње воде у домаћинствима јер неки поливају баште, пластенике, малињаке и купињаке и тако угрожавају остале мештане и доводе до несташице исте.

Млади се слабо интересују да се овај проблем реши, вода у слабијем капацитету долази у базен, око 15 домаћинстава у којима нема станара не користи воду па су многи на збору постаљали питање шта је са водом, где се губи?

На новоизабраном Режијском одбору је велики посао, људима треба помоћи да се нормализује водоснабдевање, мештани истичу да су се за помоћ обраћали и општини Трстеник и ЈКСП “Комстан”, али нису добили адекватну помоћ па ће сами корисници воде убудуће морати да се више потруде и ангажују ако мисле да даље имају уредно водоснабдевање, истакао је на поменутом збору корисника досадашњи председник Режијског одбора месног водовода у Дубљу Марко Јовановић.

Према мишљењу неких од присутних на збору, група грађана по новом закону више не може бити власник водовода него се то мора пренети у надлежност правног лица, у првом реду то је Месна заједница, онда треба направити нове уговоре са корисницима и оверити у Суду тако да се после може деловати и правним путем, што до сада није био случај.

Недостају и финансијска средства за рад и поправке на извориштима, каптажама и на сеоској мрежи, време пролази и све то треба обавити до почетка зиме, истичу неки од присутних корисника воде на одржаном збору у Дубљу.

2 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x