Продужен распуст за недељу дана због епидемије грипа

Влада Републике Србије донела је препоруку свим јединицама локалне самоуправе да се распуст у основним и средњим школама продужи и следеће недеље, односно да се настава не одржава од 18. до 24. фебруара, саопштено је после седнице владе.

Ову препоруку, која предвиђа да први радни дан за основне и средње школе буде 25. фебруар, Влада Републике Србије донела је због смањења ризика и изложености ђака вирусу грипа.

Према подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, епидемиолошка ситуација у Републици Србији у вези са оболевањем од грипа је у складу са кретањем обољења за овај период године, а према подацима популационог надзора који се спроводи на целој територији Републике Србије од стране овог института и мреже института и завода за јавно здравље, од почетка сезоне 2018/19 пријављено је укупно 104.687 оболелих од обољења сличних грипу и 29 смртних исхода који се могу довести у везу са грипом, објављено је на сајту ИЗЈЗС “Др Милан Јовановић Батут”.

Како објашњавају у “Батуту”, ради се о вирусима грипа типа А (Х1Н1) и А (Х3Н2) који су у циркулацији ове сезоне код нас, као и у земљама у региону и већини земаља Европе.

“Подсећамо да је неопходно примењивати опште превентивне мере у континуитету: држање одстојања од најмање један метар од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом, коју одмах после употребе треба бацини, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави”, стоји у обавештењу “Батута”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x