Прва “Гулашијада” у Гаглову – смотра кулинарских вештина

У Порти цркве Светог Јована Крститеља и Претече у Гаглову, одржана је, по први пут, “Гулашијада” у организацији ловачких секција Гаглово и Мали Шиљеговац Ловачког друштва “Крушевац” и Месне заједнице Гаглово и Мали Шиљеговац.

И поред најављеног невремена од стране РХМЗ Србије, више стотина људи уживало је на манифестацији “Гулашијада” у ч Гаглову, на којој се представило осам такмичарских екипа – из Макрешана, Петине, Великог Шиљеговца, Батота и Лепенца из општине Брус, Гаглова, Малог Шиљеговца и Лазарице.

Мирко Стојадиновић из Макрешана каже да прави гулаш од разбратне јунетине, свињског врата и плећке и печурака (вргањ и благва). Наравно, ту је црни лук, шаргарепа, целер и пратећи зачини и велика жеља за успехом. “Гурмани” из Петине су се определили за гулаш од дивљачи – срнетине и дивље свиње, уз додатак црног лука, празилука, шаргарепе и све што треба, остало је тајна, а екипу је подржао Драган Обрадовић, власник ТР “ММ” из тог села.

Екипа из Великог Шиљеговца прави гулаш од срнетине, свињске плећке и врата и суве сланине. Зоран Павловић каже да је прво упржио месо дивљачи, после пола сата свињско месо, а дивљач је одлежала у маринари 24 сата. Он ћ гарантује да је све домаће и еколошко и да је додао вргањ и јајчару.

Милен Радисављевић из Батота каже да је његов гулаш од срндаћа, дивље свиње, зачина, мало сланинице, не ставља црну чоколаду, а не открива неке кулинарске тајне. Саша Савић из Лепенца истиче да је бољи квалитет ако има што више поврћа, посебно домаћи млевени парадајз и још неке тајне унете у гулаш од срндаћа и дивље свиње.

Ненад Лазаревић, студент медицине у Нишу, предводи екипу из Малог Шиљеговца. Први пут се такмичи, нити има, нити зна неке кулинарске тајне, а помажу му Алекса, конобар из Ресторана “Вериге” из Читлука и мали Илија (7), рођен у Швајцарској.

Игор Крстић из екипе “Отписани” из Лазарице у гулаш од свињског, јагњећег и срнећег меса додаје шампињоне, поврће, суве зачине, алеву паприку и суви ћ першун и три капи “тајне са Хималаја”, што им је донео “Румун из Бугарске”.

На такмичењу вредних кулинарских екипа победио је тим из Лепенца, други су били из села Батота, а трећи из Великог Шиљеговца. Стручни жири је имао озбиљан посао, јер су све екипе представиле своја врхунска јела и само нијансе су одлучивале.

За одличну организацију манифестације све похвале су заслужиле ловачке секције из Гаглова и Малог Шиљеговца, што доказује да комшије могу да праве одличан посао, а посебно председници Радослав Петровић Пине и Иван Милановић и спонзори Ловачко друштво “Крушевац” и МЗ Гаглово и Мали Шиљеговац.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x