Прва “Орашка црепуља” окупила 25 екипа које су се такмичиле у припремању специјалитета у црепуљи и испод сача

У дворишту Основне школе “Свети Сава” у Орашју одржана је прва гастрономско – туристичка манифестација “Орашка црепуља” која је окупила 25 екипа из околине, али и из Крушевца, Јагодине, Бољевца, Смедерева, Параћина, Ражња, Рековца, Модриче.

Екипе су се такмичиле у припремању специјалитета испод сача и у црепуљи, али су овом приликом представиле и своје туристичке понуде и производе из својих средина. Одлуком жирија прво место припало је Николи Башајкићу из Сомбора, друго екипи “Левчани” из Опарића и треће “Избеничким мунгосима” из Избенице. Специјална награда за најбољи купус испод сача припала је екипи “Месари” из Орашја.

Душица Николић из Удружења „Мироштица“ из села Мирово у општини Бољевац изјавила је да су у Орашје дошле да представе своје лепо мало село које се налази у подножју „српске пирамиде“, планине Ртањ и своју реку Мироштицу која, по њеним речима, најквалитетнијом водом у Србији снабдева целу општину Бољевац. Она истиче да је њихово удружење организатор „Ртањског котлића“, такмичења у припреми специјалитета од пасуља, а активно обилазе све манифестације како би представили лепоте своје општине, уз подршку Туристичке организације Бољевац.

“Избенички мунгоси” су постали познати како по припремању најукуснијих јела, тако и по својим снагаторима који односе победе у надвлачењу конопца. Немања Пантић из Избенице подсећа да учествују на свим манифестацијама које се организују у општини Варварин и околним општинама и увек су најбројнија и највеселија екипа. Ове године су у Орашју освојили треће место за свој специјалитет, а припремали су специјалитет од дивљачи и телетину испод сача.

Љубомир Николић власник је винограда у Орашју и производи веома квалитетна вина, али је познат и по својим специјалитетима. Поред јагњетине испод сача, овај вредни домаћин је за своје госте на “Орашкој црепуљи” припремио и домаћи качамак по старинском рецепту, као и домаћу пастирску проју, али се на столу нашао и купус из црепуље и јагњетина испод сача. Наравно, служило се и Љубомирово вино од грожђа убраног из његових винограда са обронака Јухора.

Организатори “Орашке црепуље” су Месна заједница Орашје и КУД “Вук Караџић”, а организатори најављују још интересантнију манифестацију наредне године.

5 3 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x