Прва награда 44. Фестивала филмског сценарија филму “Отац” Срђана Голубовића

После једномесечног одлагања због епидемије корона вируса, традициоални 44. по реду Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи, једну од најстаријих манифестација ове врсте у Србији, свечано је отворио доајен српског глумишта Петар Божовић са којим је пре отварања уживала публика.

У име покровитеља Фестивала учеснике и публику у амфитеатру “Данило Бата Стојковић” поздравили су државни секретар у Министарству културе Александар Гајовић и председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, а затим је почела пројекција филма “Отац” по сценарију Срђана Голубовића, који потписује и режију.

У организацији врњачког Културног центра, а под покровитељством Министарства културе и информисања и локалне самоуправе, на летњој позорници амфитеатра “Данило Бата Стојковић”, као и у биоскопској сали, публика и стручни жири у такмичарском делу програма имали су прилику да виде укупно 10 играних филмова српске кинематографије насталих између два Фестивала.

Осим филма “Отац”, у трци за једну од три награде били су филмови “Револт” Александра Рајковића, “Мој јутарњи смех” Марка Ђорђевића, “Екипа” Марка Сопића и РадетаЋосића, “Асиметрија” по сценарију Маше Нешковић и Владимира Арсенијевића, “Реална прича” Гордана Кичића и Владимира Симића, “Из љубави” Ненада Миковића, “Пролеће на последњем језеру” сценаристе Вулета Журића, “Сутра је још увек јули” Дејана Влаисављевића Никта, а Фестивал је затворило остварење “Груди” Владислава Војновића и Марије Перовић.

Уз поштовање свих епидемиолошких мера и препорука, пројекције филмова одржаване су у сали биоскопа од 18 сати, а у амфитеатру од 20:30. О наградама овогодишњег Фестивала одлучивали су чланови стручног жирија, Ана Марија Роси, прошлогодишња победница са филмом “Ајвар”, Петар Михајловић, сценариста “Јужног ветра” и Мирољуб Стојановић из Филмског центра Србије.

У оквиру пратећих програма одржан је традиционални симпозијум који је ове године био посвећен издавачкој делатности Филмског центра Србије. На дан отварања публика је на Тргу културе била у прилици да погледа “Вече са Петром Божовићем”, а у склопу програма “Преко плота” филм “Хотел Београд”, руског редитеља Константина Статскија, са Милошем Биковићем у главној улози.

Жири Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи је, у конкуренцији 10 филмских остварења, за победника прогласио филм “Отац” сценаристе и режисера Срђана Голубовића, другу награду жири је доделио Владимиру Симићу и косценаристима Гордану Кичићу и Марку Манојловићу за филм “Реална прича”. Трећа награда додељена је филму “Мој јутарњи осмех” Марка Ђорђевића који је уједно добио и награду “Славко Лазаревић” коју додељује жири новинара и филмских критичара.

Реплику римског златника жири града домаћина доделио је Петру Божовићу, за велики допринос афирмацији и промоцији овог Фестивала.

Упркос корона вирусу, посетиоци љубитељи филмске уметности уживали су у пројекцијама домаћих остварења.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x