ПСД “Љуктен” Свечаном академијом прославио 75 година постојања

Свечаном академијом у Већници Народног универзитета, која је почела химном Боже правде у извођењу Хора Бошко Југовић при храму Свете Тројице у Трстенику, обележен је вредан јубилеј, 75 година рада и постојања Планинарско – смучарског друштва “Љуктен”.

Свечаности су присуствовали чланови Привременог органа општине Трстеник, представници Балканске федерације, грађани и чланови ПСД “Љуктен”. Глумац и руководилац на Народном универзитету Душан Јовић најавио је догађај стиховима Мике Антића: “Ако желиш да те прати срећа, буди у друштву планина и дрвећа”.

Све присутне је на почетку поздравио и пожелео добродошлицу, а затим говорио о активностима ПСД “Љуктен” председник Радмило Филиповић, а свечаној академији су присуствовали и бивши председници овог друштва Момчило Радивојевић, Хранислав Раденковић и Мирољуб Филиповић. Затим је приказан и документарни филм о активностима друштва у протеклом периоду постојања.

ПСД “Љуктен” је прошао дуг пут од оснивача Милутина Стефановића, до данас, а то најбоље показују освојени планински врхови и учешћа великог броја планинара на акцијама, од којих се у последње време све више младих се укључује. На овој свечаности додељене су и награде и признања које је уручио Драгослав Гогић, председник Балканске планинарске уније.

“ПСД “Љуктен” је основано 1948. године, годишње организује и спроведе око 50 акција, највише локалних, на планинама Жељин, Гоч, Гледић, а исто тако се придружује позивима осталих планинарских друштава и еколошким акцијама. У оквиру друштва су три основане секције и то за брдски бициклизам, за исхрану у природи и за алпинизам, екологију и орјентацију у простору. Традиционалне организоване акције су “Зимски успон” на Љуктен, затим “Ноћни успон” на Љуктен, “Дани пешачења” 12. септембра, “Рибникареви планинарски дани” у част оснивача листа “Политика” и друге. Свакако да су најзначајније акције “Пролећни дани планинара” у априлу месецу, када учествују и планинари из целе Србије и иду у походе Гледићким планинама”, рекао нам је Радмило Филиповић, председник ПСД “Љуктен” и најавио нове акције у наредном периоду.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x