Раде Јоровић: Очување народне музике гаранција опстанка српског народа

У оквиру овогодишњих, десетих по реду, “Моравских вечери” на школском полигону у Варварину, после такмичења певача аматера “Први глас Поморавља”, концерт је одржао Раде Јоровић, вокални солиста и власник великог броја хитова од којих је песма “Село моје лепше од Париза” безвременски хит који је Српска академија наука и уметности (САНУ) уврстила у 10 најлепших у историји српске музике.

Уз музичку пратњу оркестра Ненада Симића, Јоровић је забављао Варваринце скоро сат времена ређајући хитове попут “Жене воле официре”, “Путују кочије беле”, “Ти си жена мог живота”, “Оставио деда све како треба”, “Погледом те тражим”, али и одао поштовање недавно преминулом Гвоздену Радичевићу отпевавши његов хит “Узми све што ти живот пружа”.

Такође, он је и замолио колеге из Ћићевца да се посвети једно вече познатом хармоникашу и композитору из Појата Синиши Матејићу.

У изјави за наш портал Раде Јоровић је оценио да је овакав тип манифестација, које се организују последњих година, веома важан због тога што све више младих људи и пева и свира стару српску народну музику.

“Овај тип манифестација који се дешава задње време, можда задњу годину, две и то увелико траје и сваки крај се труди да има нешто своје, то је јако лепо, ту узимају учешће и културно – уметничка друштва, млађе колеге, аматери и то је мени драго, све више и више омладине преферира и воли изворну народну музику”, рекао је Јоровић изразивши задовољство тиме што доста и младих музичара на свом репертоару све чешће има стару добру народну музику.

“Ми који смо већ прослављени, са својим песмама и хитовима, а и старом добром изворном музиком, ми смо ту да увеличамо, помогнемо, да доведемо публику, што је много важно, тако да је ово јако лепо једно дружење и ово јако обећава, не само у једном делу културе већ је то и гаранција нашег уопште опстанка и дуга према цивилизацији”, нагласио је Јоровић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x