Радионице на тему безбедности на интернету и вршњачког насиља у темнићким школама

Као партнер удружењу Развојна иницијатива за социјалну инклузију из Београда, а у оквиру спровођења активности које је финансијски подржало Министарство за бригу о породици и демографију, Општина Варварин реализује предавања за младе у сарадњи са основним школама и средњом школом, а једна од тих радионица одржана је и у ОШ “Свети Сава” у Бачини.

По речима Марије Брајовић из Кабинета председнице општине Варварин, теме које се обрађују везане су за вршњачко насиље, репродуктивно здравље младих и безбедност на интернету, а поред школа, млади могу информације о овим темама добити и у Омладинском клубу у Варварину где могу да, поред тематских сесија, добију и брошуре на ове теме.

“Теме радионица које реализујемо у нашим школама су, пре свега, освешћивање позитивних и негативних страна интернета, али и отварање простора за вршњачку дискусију и могућност да се увиди да виртуелни свет није црно/бели, да постоје такозване сиве зоне, да доживљаји интернета имају везе са нашим вредностима, васпитањем, образовањем, интересовањем, потребама и слично”, рекла нам је Марија Брајовић.

Она наглашава да је један од најважнијих циљева да се кроз ове радионице учесници/це освесте колико је и колико ће тек са развојем технологије приватност и безбедност постати значајна, као и колико је важна контрола над технологијом у смислу регулације, поштовања људских права, доступности, разумних цена уређаја.

“Циљеви ових наших радионица су да се учесници упознају са интернетском инфраструктуром као делом физичког света и власништвом које постоји у том смислу, да се учесници/це упознају са што више аспеката дигиталног насиља и његовим последицама, како по појединца тако и по друштво. Такође, циљ је и да се установи какав однос имају учесници/це према насиљу, колико се оправдава, колики је степен толеранције и колико знају за адресе/установе где се могу обратити, али и пријавити насиље”, објашњава Марија Брајовић.

 

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x