Радови на изградњи Моравског коридора напредују по плану, на пролеће 2022. аутопут стиже до Крушевца

Радови на Моравском коридору иду по планираној динамици упркос веома топлом времену и очекујем да ћемо за седам до осам месеци довести аутопут до Крушевца, изјавио је директор Коридора Србије Александар Антић.

Он је присустовао постављању прве две од 42 греде носача на будућем мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа на траси Моравског коридора који гради америчко-турски конзорцијум “Бехтел-Енка”.

“Радови напредују у складу са нашим плановима и ја желим да похвалим “Бехтел-Енку” и тим људи из Коридора Србије за један посвећен рад у овим веома тешким околностима. Ми данас на овим изузетно високим температурама имамо опет 2.050 људи који су ангажовани на овом пројекту са више од 850 јединица механизације”, рекао је Антић.

Он је додао како очекује да за 7-8 месеци Крушевац буде повезан аутопутем са остатком Србије.

“Сектор 1 ћемо завршити средином године. Настављамо са свим активностима по плану. Ми у овом тренутку на данашњи дан имамо 77 градилишта, од којих је 65 на овом сектору од Појата до Крушевца, а 12 се већ налазе на оној деоници од Краљева према Чачку, дакле успели смо већ да интензивирамо радове и на тој деоници”, нагласио је Антић.

Истакао је да је овај дан важан за реализацију пројекта, јер се постављају први носачи моста.

“Ми имамо велики број објеката на траси, имамо 63 моста. Технологија изградње тих мостова је таква да компанија ‘Бехтел’ за Сектор 1 код Ћићевца на четвртом километру производи носаче и они се транспортују дуж трасе пута и великим крановима се постављају на мостовске коснтрукције. Данас смо кренули са тим активностима, поствљена су два носача и реч је о изузетно захтевном процесу. Ти носачи су дугачки од 27 до 35 метара, а конкретно овај, чијем смо постављању данас присуствовали, тежак је око 150 тона”, рекао је Антић.

Директор Коридора је прецизирао да ће извођач моћи да постави три носача дневно, што значи да би сви носачи на мосту преко Јужне Мораве требало да буду постављени за око две недеље.

“Након тога, овај кран се сели с Јужне Мораве на први следећи мост који се налази на 9,9 километара, на Западној Морави и настаљва тако дуж целе трасе”, рекао је Антић. Он је оценио да је ово пројекат на коме се у овом тренутку најинтензивније ради и додао да ће се тим темпом и наставити.

Антић је нагласио да ће број грађевинаца на Моравском коридору почети да расте са одмицањем радова.

“Данас их је 2.050, врло брзо ће тај број наставити да расте, да би већ следеће године у пику имали око 3.500 људи који ће сваког дана радити од јутра до мрака како би се овај пројекат завршио што пре, зато што је од великог интереса за грађане Србије. Он повезује више од 500.000 људи, драматично мења читаву мапу Србије, убрзава Србију и зато морамо да га урадимо што пре”, закључио је Антић.

Пројект менаџер конзорицјума “Бехтел-Енка”Викнајсон Тевендран рекао је да операција постављања носача на мосту тече глатко и да ће бити завршена за две до три недеље.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x