Расписан нови конкурс за куповину сеоских кућа са окућницом

Министарство за бригу о селу Владе Републике Србије расписало је Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у Србији, за који је ове године издвојено 500 милиона динара.

Подносиоци пријаве могу бити млади брачни и ванбрачни парови, самохрани родитељи и млади пољопривредници до 45 година живота, а максималан износ средстава предвиђен за куповину куће са окућницом износиће 1,2 милиона динара.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић истакао је да ће се ове године, за разлику од претходне, захтеви решавати сукцесивно и да ће се око 500 породица збринути на овај начин.

“Новина је и да средства уплаћујемо локалној самоуправи, која онда, у присуству онога коме су средства додељена, директно врши трансфер продавцу куће. Имовина куће се књижи на онога коме су одобрена средства”, објаснио је Кркобабић.

“Очекујем да ће се овај посао завршити за месец-два и да ће након тога нова влада подржати предлог који смо академик Драган Шкорић и ја најавили, а то је да ове године 5.000 кућа нађе власнике”, поручио је министар.

Архивска фото

Председник Академијског одбора за село академик Драган Шкорић оценио је да је ово историјски моменат повратка људи из градова у села, посебно младих који треба да заснују свој живот.

“Жеља нам је да помогнемо да наша села поново живе, а да ми који се бавимо науком и струком помогнемо свима који желе да се активирају”, истакао је Шкорић и додао да се кроз овај програм активирају и запуштени ресурси на селу.

Агроекономиста Милан Простран нагласио је да ово постаје дугорочан пројекат који треба да врати младе у село и да им помогне да економски тамо опстану, али и да је за државу важно да се запуштени ресурси у привреди боље користе.

Он је поручио да на овом пројекту треба истрајати и да будуће владе морају да раде на њему десетак до петнаест година како би се ови ресурси користили.

Архивска фото

Подносиоци пријаве конкуришу заједно са јединицом локалне самоуправе, на чијој се територији налази сеоска кућа са окућницом, коју подносиоцу пријаве предлажу приликом конкурисања. Сеоска кућа може да се налази на територији свих насељених места у Србији, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Претходне године је за овај програм из буџета издвојено 686,5 милиона динара и купљена је 651 кућа са окућницом у 100 локалних самоуправа, а просек година добитника кућа био је 30 година.

Када је у питању општина Варварин, на прошлогодишњем конкурсу учествовало је четири младих породица које су добиле средства за куповину куће са окућницом. Захваљујући овом програму два млада пара купила су куће у Бошњану, један брачни пар у Селу Варварин и један у Карановцу.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x