Лични пратиоци од великог значаја и деци и родитељима

“Центар за иновативне активности” из Београда, у сарадњи са Општином Варварин, реализује услугу социјалне заштите лични пратилац детета за десет корисника на подручју ове општине, па је тим поводом у сали Скупштине општине Варварин потписано 8 уговора између “Центра за иновативне активности” и родитеља.

Јулка Пешић из “Центра за иновативне активности” истиче да ће у овом тренутку бити ангажовано 8 људи из општине Варварин који ће бити лични пратиоци и додала да ово Удружење тренутно пружа своје услуге из области социјалне заштите у 5 градова и општина у Републици Србији.

“Оно што је кључно то је да је услуга личног пратиоца детета помоћ породици. Родитељи су јако оптерећени двадесетчетворочасовном бригом о детету, њихово радно ангажовање и њихов ритам дана зависи од потреба детета и на овај начин су они, барем у том делу где су деца укључена у школски и предшколски процес образовања, потпомогнути подршком личног пратиоца тако да родитељи не морају да седе на часовима, да одводе и враћају децу из школе и то њима даје могућност да они буду ангажовани на свом радном месту”, објашњава Јулка Пешић.

Посао личног пратиоца је да пружи подршку детету са инвалидитетом или сметњама у развоју како би оно задовољило основне потребе у кретању, одржавању личне хигијене, храњењу, облачењу и комуникацији са другима, под условом да је укључено у васпитно-образовну установу, што у многоме помаже родитељима. Главни циљ ове услуге је постизање што већег степена самосталности и изградњи личног интегритета детета, без обзира на развојне потешкоће.

Важно је поменути и да ова услуга не представља педагошку подршку, већ подршку деци са сметњама у развоју и са инвалидитетом у свакодневним активностима у образовном систему у смислу кретања, комуникације и лакше социјализације.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x