Регионални ИТП у Крушевцу пројекат будућности

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развоj Ненад Поповић обишли су данас Бизнис инкубатор у Крушевцу, где су присуствовали презентацији пројекта доградње и опремања Регионалног индустријског технолошког парка (ИТП).

Брнабић је оценила да је у Бизнис инкубатор центру урађено већ много тога, поручивши да ће пројекат индустријског технолошког парка у том граду бити завршен као што су изграђени и научно-технолошки паркови у Нишу, Новом Саду, Чачку.

Крушевац и Крушевљани су ово заслужили, нагласила је председница Владе, оценивши да је реч о пројекту и визији будућности који је тај град углавном урадио сам и уз врло малу помоћ из републичког буџета.

Она је указала на то да је било пуно скепсе када је Влада Србије најављивала изградњу и опремање сличних паркова у другим градовима, али да се показало да обећања нису остала само на празним причама.

Јоксимовић је навела да је данас било речи и о томе како се могу пронаћи додатна средства за овај пројекат, напоменувши да треба користити претприступне ИПА фондове из Европске уније.

Министарка је упутила позив заинтересованима да прате конкурсе који су отворени и транспарентни, нагласивши да то може бити прилика за развој не само науке, већ и када је реч о другим областима.

“Управо смо завршили програм ЕУ ПРО за локални економски развој који је трајао од 2018. године. Данас идемо у ЕУ ПРО ПЛУС. Могућности су велике”, указала је она, прецизиравши да суфинансирање иде од 15 до 49 одсто, што је врло повољно.

Према њеним речима, велики део средстава може бити дониран из грантова бесповратних средстава ЕУ, уз мање суфинансирање.

Јоксимовић је нагласила да је из ЕУ ПРО Расински округ повукао 18 пројеката, од тога је осам у Крушевцу укупне вредности приближно 350.000 евра.

Директорка Бизнис инкубатор центра Мартина Манојловић рекла је да је Регионални индустријски технолошки парк нова визија будућности за Крушевац.

Она је изразила наду да ће премијерка препознати значај парка јер је важан за развој омладинског, породичног и женског предузетништва, нових технологија и роботике.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x