Реконструисан део западног бедема Лазаревог града

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Живојин Милорадовић, у друштву главног градског урбанисте Александра Цветковића и директора ЈП за изградњу и планирање Војкана Тутулића, обишли су део комплекса Лазаревог града (западни бедем), на коме је завршена прва фаза рестаураторских радова.

Прва фаза радова на рестаурацији и конзервацији Крушевачког града изводи се по пројекту републичког Завода за заштиту споменика културе Београд. Средства за овај део радова обезбеђена су из буџета Министарства културе и информисања  у вредности од 5 милиона динара и буџета Града – 500 000.

“Више од 40 година чекало се на реализацију овог пројекта. Он ће бити спроведен у неколико фаза и његовим окончањем биће јасно дефинисан и уређен простор утврђења. Рестаурацијом  овог комплекса, желимо да покажемо да поштујемо и чувамо успомене на оснивача нашег града кнеза Лазара”, изјавила је градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић.

Директор Народног музеја Горан Васић прецизирао је да је ове године предмет конзерваторско – рестаураторских радова, западни зид бедема у дужини од 40-ак метара. Санацијом и делимичном реконструкцијом бедем је презентован до висине и у габариту којим ће се јасније сагледавати архитектура и форма читавог уређења.

Републички завод за заштиту споменика културе у наредном периоду планира израду пројекта за конзервацију и рестаурацију преостале трасе бедема све до главне градске куле, на основу чега би се следеће године наставили конзерваторски радови у Крушевачком граду.

У наредним кампањама планира се и реконструкција Главне куле, партерно уређење и конзервација остатака објеката унутар утврђења. Сви побројани радови праћени су адекватним археолошким истраживањима.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x