Реконструкција радиолошке службе Дома здравља “Др Властимир Годић”, ускоро монтажа новог рендген апарата

Амбасада Јапана у Београду крајем 2019. године донирала је средства у износу од 76.000,00 евра Дому здравља “Др Властимир Годић” у Варварину за набавку новог рендген апарата за потребе ове здравствене установе, као бесповратну помоћ кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији.

Пандемија корона вируса успорила је набавку новог апарата, а пре пар дана у радиолошкој служби варваринског Дома здравља почела је демонтажа рендген апарата старог више од 40 година. Према речима председнице општине Варварин др Виолете Лутовац Ђурђевић, ова донација је веома значајна пре свега за пацијенте.

“Ова донација Амбасаде Јапана је веома значајна зато што наш општински буџет не би могао да сноси трошкове куповине новог рендген апарата, а стари је био дотрајао и постојали су разлози за његову замену. Ова помоћ веома значи локалној самоуправи, од великог је значаја и за сам Дом здравља, а од највећег значаја је за пацијенте јер ћемо сада имати једну праву слику и нови рендген апарат и неће бити никаквих проблема у читању рендгенских снимака”, оценила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Она је изразила велико задовољство тиме што ће након радова у радиолошкој служби и монтаже новог апарата Варварин имати једну сређену радиолошку службу и нагласила да ће радове изазване демонтажом старог апарата, у виду уређења просторија и нових инсталација, покрити локална самоуправа.

“Након свих радова имаћемо једну лепу стару зграду новог издања. Овде постоји и проблем спољашње фасаде и то ћемо настојати да у неком наредном периоду, уколико не буде средстава у буџету до краја године, такође да санирамо и поправимо”, истакла је др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Др Јасмина Ракић, директорка Дома здравља “Др Властимир Годић”, подсећа да један део старог рендген апарата датира из 1974. године, а други из 1976. године.

“Писали смо пројекат, обратили смо се Амбасади Јапана за донацију, они су нам изашли у сусрет, конкуренција је била велика јер Јапан током године даје само три донације општинама у целој Реублици Србији тако да је за нас била велика част кад смо 6. децембра прошле године ја, наша екипа из Дома здравља и тадашњи председник општине господин Војкан Павић потписали уговор са Амбасадом Јапана”, подсећа др Ракић.

Нови апарат ускоро стиже у варварински Дом здравља, али пре тога је било потребно обавити реконструкцију зграде која је заиста стара. Директорка Ракић објашњава да ће узгради радиолошке службе бити извршени радови на спуштању плафона, следи кречење и остали молерски радови, а биће замењене и електро инсталације.

“Морам да нагласим, Амбасада Јапана је донирала 76.000,00 евра тако да ћемо ми имати један од најбољих рендген апарата у целом региону. Што се тиче ових осталих радова, за комплетну унутрашњу реконструкцију зграде, новац нам је обезбедила локална самоуправа”, апострофирала је директорка др Јасмина Ракић.

Она је упутила апел грађанима да буду мало стрпљиви, договор је направљен са Домом здравља Крушевац који прима пацијенте из општине Варварин и ради РТГ снимке док не буде демонтиран стари, док се не уреде просторије и монтира нови апарат.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x