Рок за замену старих возачких дозвола 10. јун 2017.

Рок за замену старих возачких дозвола за нове биометријске је 10. јун 2017. године, а после тог датума све старе папирне дозволе морају бити замењене за нове картичне. За издавање нове возачке дозволе возачи требају припремити стару возачку дозволу, важећу личну карту на увид и уплатнице, као доказ о плаћеној накнади трошкова издавања возачке дозволе.

Ако је ранија дозвола издата на период краћи од 10 година из здравствених разлога, или ако захтев подноси лице које је старије од 65 година живота потребно је приложити и ново лекарско уверење (не сме бити старије од шест месеци) о здравственој способности за управљање моторним возилима и скуповима возила оне категорије за које се захтева издавање возачке дозволе.

У случају да полиција заустави возача без нове возачке дозволе, а у зависности од тога да ли је возачка дозвола истекла пре више или мање од шест месеци, предвиђене су казне у износу од 6.000 до 20.000 динара и два казнена поена, док у случају да је дозвола истекла пре више од шест месеци, казна ће износити од 15.000 до 30.000 динара, плус пет казнених поена.

Возачка дозвола Републике Србије призната је у осам европских земаља (Немачка, Аустрија, Италија, Шпанија, Македонија, Албанија, Данска и Кипар), а у појединим земљама може заменити и међународну возачку дозволу која се до сада посебно вадила и коштала је 2.500 динара.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x