Сања Лакић уручила борачке легитимације херојима одбране земље током ратова на простору бивше Југославије

Дванаест борачких легитимација подељено је борцима који су учествовали у одбрани отаџбине током ратних сукоба на простору бивше Југославије. Ради се о нових 12 легитимација, одређен број је подељен раније, а приликом свечаног уручења борцима помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић је поручила да је држава желела да се и на овај начин одужи људима који су своје животе ставили на бранику отаџбине.

“На данашњи дан, на целокупној територији Републике Србије имамо нешто више од 53.000 регистрованих бораца, овде, у срцу Расинског округа, у општини Варварин смо поделили 12 борачких легитимација и то је први корак захваљујући ком они утврђују свој статус борца, а на основу кога ће моћи да остваре сва она права која проистичу законом о борцима, али ће и у последњих неколико месеци моћи да своју борачку легитимацију користе као неку врсту картице попуста у бројним компанијама широм Републике Србије и искрено се надамо да ће управо ти попусти олакшати њихов свакодневни живот”, истакла је Сања Лакић.

Република Србија последњих пар година велику пажњу придаје херојима који су се 1999. године борили на Кошарама и Паштрику, али и свим браниоцима отаџбине. Варварин је пре пар година увео праксу да се 23. септембра, за Дан општине, додељују Захвалнице учесницима отаџбинских ратова, док је локална самоуправа увек отворена за сарадњу са борачким организацијама, нагласила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

“Данас смо имали прилику да свечано уручимо борачке легитимације за борце који су дали допринос у борби за очување наше државе и имали смо и прилику да са њима поразговарамо о томе шта је то што им представља тешкоће у свакодневном животу и на који начин Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, али и локална самоуправа могу да изађу у сусрет и да им олакшају живот, а све у знак поштовања и захвалности за допринос који су дали борећи се за нашу државу”, рекла је председница др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Борци истичу да се после више од деценије ћутања, пре десетак година почело говорити о херојству људи који су своје животе уступили отаџбини. Ситуација је много боља него раније, али увек може боље и више, када су у питању бенефиције које заслужују.

“Брига о борцима, као и ове борачке легитимације, доста ће да значе, борци су били заборављени, сада је све то кренуло и колико год да им се помогне и да се обрати пажња на њих то ће много да значи. Конкурисаћемо код државе неким пројектима, да обезбедимо неке стипендије за децу палих бораца и бораца, да се борцима помогне на све начине који су у нашој моћи”, рекао нам је потпредседник Општинске организације СУБНОР-а Милан Павловић.

Борачке легитимације користиће борцима у свакодневном животу и омогућити им одређене погодности које је обезбедило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поручено је овом приликом.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x