СБ “Меркур” домаћин међународног скупа партнера пројекта “SI4SCARE”

Специјална болница “Меркур” била је домаћин другог дводневног састанка партнера пројекта “SI4SCARE”. Главни циљ пројекта је допринос стварања транслационог ефикасног еко система за примену социјалних у интегрисаним системима здравствене заштите старије популације широм ADRION земаља, кроз заједничку мрежу сарадње и јединствену стратегију преведену у регионалне и националне акционе планове који су спроведени и надгледани у оквиру пилота, пошто су претходно иновативни приступи тестирани и подржани од стране ICT система за подршку одлучивању.

“Меркур” је, као партнер из Србије, био домаћин овог скупа у чијем раду су учествовали партнери из Италије, Грчке, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине, а свака од ових земаља презентовала је остварене резултате овог пројекта.

“Ми смо пре два месеца били у Сплиту на првој конференцији, већ 10 година наша Специјална болница “Меркур” успева да добије пројекте који нису директно везани за нову делатност, а која је везана за пројекте из области социјалне политике, из помоћи рада и организације старих пацијената. Срећни смо јер смо ушли у пројекат Европске уније и јер ћемо у наредном периоду директно имати нове пројекте који се односе на пројекте здравља, здравствене политике, Ковид политике. Могу вам рећи да сам поносан јер су са нама у реализацију поменутих пројеката укључени и медицински факултети, Министарство за рад и социјалну политику и Министарство здравља”, рекао је отварајући овај скуп директор СБ “Меркур”, др. сци. мед Дејан Станојевић.

Декан Медицинског факултета у Крагујевцу, проф. др Владимир Јаковљевић одржао је предавање на тему “Тренутна ситуација и изазови у Србији – могућа улога академске заједнице”. Он је истакао да је у овај, доста велики пројекат, укључено осам земаља из ADRION региона где је и Србија.

“И друге државе су ту и свака има неку своју иницијативу и институције које се баве старим лицима. Људи су све старији и нисмо ни могли наслутити да ће деменција бити један од проблема старих особа, а сада је то добило шире размере”, истакао је проф. др Владимир Јаковљевић приликом предавања.

Вођа овог пројекта Владо Димовски истиче да је пројекат мултидисциплиниран, мултидржавни и да ће се на крају видети резултати. Састанак у Врњачкој Бањи показао је садашњу праву ситуацију, као и иницијативе које би могле произаћи из овог пројекта. Целокупан пројекат трајаће 30 месеци, а идуће године ће се имплементирати резултати, па ће се доћи до стратегије која ће се одмах примењивати.

Члан “Steering Comitee” и руководилац пројекта “SI4SCARE” у СБ “Меркур” Миодраг Миљковић презентирао је пилот активности у СБ “Меркур”, а други дан на овом скупу обележен је подршком институција као и презентација примера добре праксе из Србије.

Осим Миодрага Миљковића, присутнима је о подршци Министарства и значају једног оваквог пројекта у социјалној заштити старих лица говорила Биљана Зекавица, помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

О значају “SI4SCARE” пројекта за Србију говорила је помоћница министра здравља задужена за европске интеграције Данијела Урошевић, док је др Нена Стевановић, физијатар у СБ “Меркур”, одржала презентацију на тему “Значај Балнеолигије у јавном здрављу Србије.

“МНО” ит компанија представила је апликацију “Smart Care digital”, док је Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије показала пројекте ове организације која се бави старијим лицима. Кампању за привлачење волонтера за подршку старим лицима, уз коришћење интернет комуникације, презентирао је Саво Туфегџић из организације “Поморанџа”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x