“Сејачи среће” и Министарство заштите животне средине “Заједно за дечји осмех”

Представници Удружења “Сејачи среће” из Села Варварин потисали су у петак у Београду уговор о суфинансирању пројекта “Заједно за дечји осмех” са Министарством заштите животне средине. “Сејачи среће” су раније покренули иницијативу за сређивање дворишта месне заједнице у Селу Варварин, а кроз сарадњу са Министарством заштите животне средине додатно ће проширити планиране активности.

“На територији Села Варварин не постоји адекватно игралиште или парк за децу. У дворишту месне заједнице постоји бетонско игралиште за фудбал, које није у добром стању. Овај терен су некада користити млади, али за малу децу у Селу Варварин не постоји апсолутно никакав простор за игру и рекреацију. “Сејачи среће” желе да подстакну општину да им дозволи да искористе слободну површину дворишта месне заједнице до бетонског игралишта и да уз помоћ донација мештана, привредника и осталих чиниоца једне локалне заједнице, опреме дрвено игралиште за децу (поставе љуљашке, клацкалице и другу опрему од дрвета уз набавку адекватне подлоге). Поред набавке ове опреме, “Сејачи среће” желе да око овог простора засаде цвеће и дрвеће, како би овај простор улепшали. И не само то, циљ је да се засаде оне врсте биљака које привлаче урбани дивљи свет (пчеле, лептире, птице, слепе мишеве, јежеве, инсекте и друге животиње), како би кроз ову акцију утицали на заштиту животне средине”, саопштили су “Сејачи среће”.

Опремањем игралишта на овај начин, “Сејачи среће” би обезбедили квалитетније услове за игру и свакодневни живот деце и младих људи, а истовремено дали мештанима прилику да кроз учешће у садњи, сазнају више о дивљем свету који их окружује и оплемењује им град и учествују у унапређењу животне средине.

“Циљ пројекта је свакако и допринос решавању великог проблема савременог доба – отуђења деце од природе и све слабијег кретања и провођења времена у дружењу и игри напољу, што се негативно одражава на њихове моторичке способности, сигурност, сналажљивост и друштвеност, а последица је недовољне или никакве физичке активности као и провођења доста времена поред рачунара и телефона у затвореним просторима”, наглашавају “Сејачи среће”.

Пројекат креће са реализацијом даном потписивања уговора, а све активности предвиђене уговором ће се реализовати закључно са 31. децембром 2020. године.

“Поред очувања животне средине и подизања свести о њеном значају, пројекат носи и посебну тежину, јер ће кроз његову реализацију различити локални актери општине Варварин (мештани, представници локалне власти, деца, млади, локалне институције, пољопривредници, предузетници, привредници) бити окупљени, укључени и УЈЕДИЊЕНИ у решавању једног од проблема у својој локалној заједници, а све то кроз акцију уређења парка и изградњу дечјег игралишта у којима ће свако од њих допринети на свој начин и у складу са својим могућностима”, поручује се у саопштењу “Сејача среће”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x