“Сејачи среће” и “ORCA”: Пројекат “Заједно за дечји осмех” покренуо дух заједништва

“Сејачи среће” настављају са реализацијом активности кроз пројекат “Заједно за дечји осмех”, па је у оквиру тих активности организована и радионица са малишанима из Села Варварин, ученицима нижих разреда основне школе, а на тему екологије и заштите животне средине.

“Сејачи среће” покренули су низ активности уз помоћ Организације за поштовање и бригу о животињама – ORCA попут чишћења терена од отпада, уличних акција и поделе лифлета информативног садржаја како би упознали и укључили што већи број грађана у покренуту иницијативу.

Пројектом “Заједно за дечји осмех” планирана је изградња фонтане, као и садња дрвећа и биљака у дворишту месне заједнице Село Варварин, а које ће утицати на заштиту и унапређење животне средине, док су средства за ове намене обезбеђена и код Министарства за заштиту животне средине.

Јелена Илић из организације ORCA истиче велико задовољство досадашњим активностима “Сејача”, нагласивши да су у посету општини Варварин дошли са циљем да подрже рад и активности овог удружења, као и да пруже подршку иницијативи да се парк иза зграде старе општине у Селу Варварин претвори у парк за децу.

“Оно што је посебно фантастично код овог пројекта који се овде реализује је то што су они успели да мобилизују целу заједницу, а што је практично покренуло дух заједништва овде у Варварину и заиста велики број људи се укључио у сам пројекат, неки ће донирати саднице које ће овде бити засађене, општина се укључила да помогне у реализацији свега тога, привредници такође тако је то посебно фантастично и посебно ми је драго због тога што подржавамо овај пројекат”, рекла нам је Јелена Илић.

Она је додала и да оно што је њима као представницима Организације за поштовање и бригу о животињама – ORCA веома значајно је то што ће се водити рачуна о томе да се у овом парку засаде медоносне и друге биљке које позитивно утичу на живи свет Варварина.

“Ми када размишљамо о дивљим животињама увек их доживљавамо да су оне негде у шуми, а оне су у ствари свуда око нас и корисно је да оне буду део овог једног простора који ће постати права оаза, како за децу и њихове родитеље, тако и за живи свет Варварина”, наводи Јелена Илић нагласивши да је све ово део једног пројекта који ORCA реализује са својим партнерима, а који се зове “Твоје место у Србији” и чији је циљ подршка локалним иницијативама из целе Србије да учине нешто корисно за заједницу, културу и природу, тако да је ово управо и део овог пројекта.

Радионице са малишанима води Катарина Михајловић, струковни санитарно – еколошки инжињер, а по њеним речима ради се о радионицама на тему рециклаже, тако да су деца могла да науче како да брину о животној средини и како да од разног материјала направе корисне ствари.

“Поента ове радионице је да деца схвате да треба од пластике и од свега што би бацили да искористе нешто добро, јер ако ми не чувамо природу, онда не чувамо ни здравље, тако да су деца то супер прихватила, схватили су шта је рециклажа и колико значи. Ми смо данас правили кућицу за птице, правили смо сову од лишћа и на тај начин смо им сликовито објаснили да је важно да се сачува и лишће, да не долази до спаљивања, а исто тако смо искористили и флаше и други отпад, као и поклопце за прављење кућице за птице што ће њима свакако значити”, објашњава Катарина Михајловић.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

493

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x