“Сејачи среће” за чисту заједницу и здрав и квалитетан живот у њој

“Сејачи среће” покренули су иницијативу за доношење Локалног еколошког акционог плана (ЛЕАП) за општину Варварин, који ће идентификовати приоритетне проблеме из области животне средине у нашој локалној заједници и дати конкретне акције за њихово решавање у одређеном временском периоду, истакла је за наш портал Весна Марковић из овог удружења.

“Идеја је да се уз парцитипацију, сарадњу и учешће грађана, стручних лица за област екологије, представника бизнис сектора и невладиних организација изради предлог Локалног еколошког плана за општину Варварин. Локални еколошки акциони план представља алат за решавање еколошких проблема, осигуравање напретка и одрживог развоја општине, унапређења стања животне средине и јавног здравља, побољшања услова живота свих становника општине, али и финансирање еколошких и развојних програма и пројеката”, наводи Весна Марковић нагласивши да је ЛЕАП законска обавеза.

“Циљ који желимо да постигнемо је здрава и чиста животна средина у општини Варварин и квалитетан живот људи у њој. Путем анкета, веб портала и друштвених мрежа прикупићемо информације од грађана о приоритетним проблемима из области животне средине у општини Варварин, као и предлоге о конкретним акцијама за њихово решавање. Додатна истраживања урадиће стручњаци из области екологије (загађеност ваздуха, воде и слично)”, наглашава Весна Марковић из “Сејача среће”.

Након прикупљених података, план је да се оформи радна група у коју ће бити укључени стручњаци за област животне средине, еколошки и комунални инспектор, представници невладиних организација, представник бизнис сектора и грађани посебно мотивисани и заинтересовани за ову тему.

Весна Марковић наглашава да ће затим, на основу прикупљених података, радна група израдити предлог Локалног еколошког акционог плана, који ће представити представницима Општинске управе и тражити његово усвајање и примену.

“Реализацијом овог пројекта добићемо чисту заједницу и здрав и квалитетан живот у њој”, закључују “Сејачи среће”. Пројекат је финансиран у оквиру ORCA Академије, коју подржава УСАИД, кроз пројекат “Твоје место у Србији”.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x