Скупштина Форума жена СПС одржана у Крушевцу, подршка Ивици Дачићу за председника СПС

Форум жена Социјалистичке партије Србије (СПС) одржао је у Крушевцу IV редовну Скупштину под слоганом “Уз Дачића смо! За Србију поштованију у свету!” којој је, поред делегата из целе Србије, присуствовало и најуже руководство странке на челу са Ивицом Дачићем.

Скупштина Форума жена СПС била је посвећена и стогодишњици од завршетка Великог рата па је тим поводом на самом почетку приказан филм “Наталија и Драгутин”. Обративши се присутнима, новинар и редитељ филма Горан Станковић рекао је да је идеја за филм била подсећање на догађаје од пре једног века и на наше претке, нагласивши да “нисмо ми тако лош народ као што неки данас то желе тако да представе”.

“У овом филму бавили смо се мало и тематиком улоге жене у Првом светском рату јер сматрамо да жене заслужују своје место у српској историји. Сви се ми радо сећамо великих херојина и помињемо их, Милунке Савић, Флоре Сендс и Надежде Петровић, али имам утисак да је запостављена она обична српска жена, мајка из народа, која је највише учествовала у формирању тог менталног склопа српског ратника у опанцима”, истакао је Станковић.

У културно уметничком делу програма наступио је Арт ансамбл “Мајка Јевросима” и глумац Милија Вуковић, а делегатима Скупштине Форума жена обратио се и председник Градског одбора крушевачких социјалиста Владимир Тасић који је нагласио да је велика част то што су Крушевац и крушевачки социјалисти домаћини овог догађаја и поручио да је овај дан празник за све социјалисте Крушевца.

“Ми обележавамо већ девет година, скоро целу деценију, нашу крсну славу коју су одабрале жене социјалисткиње Крушевца, Ваведење Пресвете Богородице, који је велики празник за нас социјалисте Крушевца, али ништа мањи празник није и ваша одлука да данас у Крушевцу, у присуству руководства Социјалистичке партије Србије, одржите и Скупштину Форума жена”, поручио је Тасић.

Он је подсетио и да су се у Крушевцу, кроз 28 година постојања ове партије, доносиле веома важне одлуке за СПС, оценивши да је и овај скуп један од таквих, где се доносе веома важне одлуке.

Гостима и делегатима обратиле су се и представнице општина Кладово, Лучани, Дољевац и Кула, средина у којима ће 16. децембра бити одржани ванредни локални избори и том приликом су пренеле подршку социјалиста из тих општина председнику Дачићу за предстојећи Конгрес и његов поновни избор.

“Чини ми се да смо већ две поруке са ове наше Скупштине послали. Жене Социјалистичке партије Србије поштују традицију, искуства која имамо су нам битна, не само сећања ради и познавања историје, него и будућности ради и нема никог ко осећа то као ми и ко је увек уз нас кад је у питању традиција, а спреман да закорачи у нове изазове и да се понекада, можда на изглед не сложимо са њим, а да га време никад не демантује. Очигледно је, да поред тога што смо желели да на овој Скупштини обележимо завршетак стогодишњице Великог рата, желеле смо да кажемо у глас и на овој Скупштини да је Ивица Дачић за нас већ на Конгресу изабран”, поручила је председница Форума жена СПС проф. др Славица Ђукић Дејановић и нагласила да је дипломатија коју данас води Ивица Дачић у име Републике Србије на понос свима.

Председник СПС и министар иностраних послова Ивица Дачић подсетио је током свог обраћања да је још пре пар година први говорио о разлици у платама мушкараца и жена поручивши да, када се прича о женама, морају се дотаћи све области живота.

Он је говорио и о приоритетима партије у предстојећем периоду, али и о државним питањима, прокоментарисавши актуелне потезе привремених институција у Приштини где је нагласио да жели да види како ће међународна заједница да реши питање пореза и такси.

Дачић је, поздравивши представнице Косова и Метохије на Скупштини Форума жена, изразио солидарност са Србима који живе на Косову и Метохији поручивши да ће Србија увек помагати колико год може да спречи последице оних одлука које су директно супротне здравом разуму, а нарочито супротне регионалној сарадњи у покушају да се дође до неког трајног решења између Срба и Албанаца.

“Ми никада нећемо признати једнострано проглашену независност Косова, никакви притисци на то нас не могу натерати. Желим да видим сад како ће међународна заједница да реши ово питање Приштине и овај проблем”, рекао је председник СПС-а оценивши да се ради о притиску да Србија призна Косово.

“Заслугом ове власти, а између осталог и наше партије, ми смо питање Косова вратили поново на дневни ред”, поручио је Дачић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x