Скупштина Уније послодаваца Србије заседала на Јастрепцу, Председништво Уније добило још један четворогодишњи мандат

У хотелу “Идила” на Јастрепцу одржана је 22. седница Скупштине Уније послодаваца Србије, којој је присуствовало више од 40 чланова Скупштине, као и гости из Социјално – економског савета, Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињеног гранског синдиката “Независност”. Скупштина је усвојила Извештај о раду Уније послодаваца у 2022. и План за 2023. годину, а Председништву ове асоцијације  поверен је још један четворогодишњи мандат.

Рад Уније употпуњен је медијским наступима и заступањем интереса привреде. У протеклој години Унија је учествовала у 975 медијских објава, уз 62 гостовања на ТВ станицама. Као заступници привреде појављивали су се представници Уније, али и чланство, односно представници различитих сектора Уније.

Према речима председника Милоша Ненезића, у 2022.години Унија је добила 52 нова члана са 1.109 запослених, а приходи од чланарине су повећани 12%. Реализована су три истраживања у чланству Уније, одржано 11 састанака секторских организација, 42 директна и 9 онлајн састанака или вебинара и три конференције. Међу најважнијим резултатима које је Унија постигла налази се повећање неопорезивог дела зараде са 19.300 на 21.712 динара, док је само у протеклих пет година оптерећење зарада смањено за 5%. Продужен је и рок пореских олакшица за новозапослене за још једну годину.

“Значајни резултати постигнути су на међународном плану. После пандемије ковида у праксу је враћен формат састанака уживо, а највећи део ангажовања посвећен је најважнијим партнерима. Међу њима су Међународна организација послодаваца (IOE), “Business Europe” као највећа организација послодаваца, Међународна организација рада (MOR), као и Европска Унија, с обзиром на то да је Унија укључена у све преговарачке послове. Посебно важан искорак начињен је у сарадњи са AICESIS – Међународном асоцијацијом економских и социјалних савета и сличних организација, јер је Београд ове године био домаћин састанка Борда директора AICESIS”, истакао је Милош Ненезић и нагласио да ће се у наредном периоду Унија концентрисати на неколико тема које су најважније за нашу привреду и од којих највише зависи пословање предузећа.

“За нас у привреди најважније је да се укину непотребне административне и бирократске процедуре. Оне опстају на неки чудан начин, јер нису у интересу ни државе, ни локалне самоуправе, ни синдиката, а наравно ни фирми које послују на нашем тржишту. Други важан корак је реформа система образовања, од кога много зависе квалитет и број кадрова који долазе у привреду, а од њих опет највише зависи пословање предузећа. Реч је о иницијативији коју је Унија раније покренула, а сада ћемо енергичније радити на њеној реализацији”, изјавио је челник ове асоцијације.

Процес покретања формалних иницијатива у овој години био је успорен, због дужег периода у коме се чекао избор Владе Србије. Са избором нове Владе у плану је активнији рад на иницијативама, као и укључење Уније у рад на законодавном оквиру: изменама закона о радним праксама, волонтирању и дуалном образовању.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x