Специјална болница “Меркур” на Сајму туризма у Новом Саду промовисала пројекат “SI4CARE”

На штанду Специјалне болнице “Меркур” другог дана Сајма туризма у Новом Саду, одржана је промоција пројекта “SI4CARE”. Пројекат “SI4CARE – Друштвене иновације за интегрисану здравствену заштиту старије популације у региону АДРИОН” подржан је од стране “Interreg ADRION” програма, финансираног из Европског фонда за регионални развој и ИПА II фонда.

Са буџетом од 2,3 милиона евра, пројекат има за циљ да допринесе стварању транснационалног екосистема за друштвене иновације у интегрисаним здравственим услугама за старије становништво широм АДРИОН земаља. “SI4CARE” је почео у децембру 2020. године и завршиће се у мају 2023. године. Између 10 партнера из осам земаља, Специјална болница “Меркур” из Врњачке Бање једини је партнер из Србије који је укључен у пројекат “SI4CARE”, уз подршку Министарства здравља и Министарства за рад, социјална и борачка питања.

На почетку промотивног скупа, присутнима се обратио Миодраг Миљковић, координатор пројекта у Србији, захвалио се свим институцијама на сарадњи и истакао: “У овом тренутку ми смо у четвртом периоду реализације пројекта од укупно пет. Након увида у најновије примере добре праксе из окружења и Европске уније, изабрана је Телемедицина, као тема пилот – пројекта који ће се спроводити у “Меркуру” и чија ће се искуства преточити у касније политике, како би се старим лицима у Србији побољшали услови лечења”, изјавио је Миљковић.

Помоћник Министра здравља др Данијела Урошевић, која је тога дана била спречена да присуствује догађају, послала је писмо у коме је истакла: “Данас, када се пилот у “Меркуру” реализује по дефинисаној процедури, главни фокус Министарства здравља у пројекту “SI4CARE” је рад на Транснационалној стратегији и Националном акционом плану за Србију. Закон о здравственој заштити Републике Србије дефинише здравствену заштиту као организовану и свеобухватну делатност друштва, са циљем остваривања највишег могућег нивоа очувања и унапређења здравља грађана, а пројекат “SI4CARE” помаже да у Србји остваримо управо ове циљеве. Национални акциони план за Србију пројекта “SI4CARE” предвиђа и наставак пилота у “Меркуру” који ће помоћи у припреми институционалног и правног оквира за увођење телемедицине у Србији, а ови резултати биће одлична основа за тај пројекат”, истакла је помоћник министра др Данијела Урошевић.

Др Владан Миодраговић, вођа медицинског тима на пилот пројекту у “Меркуру” представио је искуства лекара који су били ангажовани на пројекту који уводи телемедицину у српске бање. “У нашем пројекту тренутно учествује 48 пацијената из целе Србије, који су у анкети изразили задовољство што могу контактирати са лекарима и након повратка кући и добити адекватне савете или терапију путем мобилног телефона”, изнео је др Миодраговић.

“Резултати овог пројекта указују да међу пацијентима оболелим од дијабетеса постоји интересовање да са лекарима из “Меркура” буду у контакту и након одласка кући и на тај начин држе своју болест под контролом”, додао је и нагласио да су важни резултати пилот пројекта у “Меркуру” разбијање предрасуда о коришћењу телемедицине међу лекарима, као и развијање свести код пацијената, посебно дијабетичара, о употреби телемедицине за даљинско управљање здрављем.

Догађају су присуствовали представници Удружења дијабетичара из Војводине и лекари Домова здравља, као институције које подржавају и директно се укључују у “SI4CARE” пројекат. Промотивни догађај протекао је уз велико интересовање медија.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x