СПС: Поносни резултатима рада министра спољних послова и председника СПС Ивице Дачића

Поводом најновијег повлачења признања независности самопроглашеног Косова од стране Републике Науру са Пацифика, саопштењем се обратио Општински одбор Социјалистичке партије Србије (СПС) у Варварину у коме се истиче да су социјалисти Варварина поносни резултатима рада министра спољних послова и председника СПС Ивице Дачића у успешном реализовању питања од изузетног националног значаја у вези повлачења признања независности Косова и Метохије.

Посебно нагласивши чињеницу да је у протеклом периоду укупно 17 држава повукло већ дато признање такозване државе Косово, варварински социјалисти оцењују да је значај ових активности утолико већи јер чињеница да једна држава повуче већ дато признање се ретко среће у међународном јавном праву које за такав чин нема ни адекватан термин.

“У досадашњој међународној пракси јако су ретке ситуације да једна држава повуче већ дато признање и тешко их је пронаћи у стручној литератури. Сигурно је да ће овај успех бити од значаја и за будуће научнике који ће се бавити проучавањем међународног јавног права”, наводи се у саопштењу Општинског одбора СПС Варварин.

Социјалисти подсећају и да је од укупног броја држава у свету, сада 95 које не признају независност Косова, 93 које признају, а пет држава неутралне су по овом питању.

“У Генералној скупштини Уједињених нација свака држава има једнако право гласа без обзира на њену величину и економску моћ и управо је ту значај овог подухвата: изгубљена је већина за независност јер већину чини 97 држава. И на овај начин наша држава је додатно учврстила свој положај у очувању суверенитета и територијалног интегритета”, поручују варварински социјалисти.

Подсетимо, до сада је признање самопроглашеног Косова повукло или суспендовало 17 земаља: Републике Науру, Гана, Суринам, Того, Палау, Мадагаскар, Бурунди, Сао Томе и Принсипе, Либерија, Гвинеја Бисао, Централноафричка Република, Краљевина Лесото, Папуа Нова Гвинеја, Гренада, Комонвелт Доминика, Унија Комора и Соломонска острва.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x