Српска напредна странка слави 14. рођендан

Оснивачка скупштина Српске напредне странке (СНС) одржана је пре 14 година у Сава центру, 21. октобра. 2008. године. Српска напредна странка је настала у септембру 2008, најпре као посланички клуб Напред Србијо, у којем се нашло 17 посланика Српске радикалне странке (СРС) који су, незадовољни тадашњом политиком врха СРС, формирали посебан посланички клуб.

СНС је у регистар политичких партија уписана 10. октобра 2008. године. СНС је први пут учествовала на парламентарним изборима одржаним у мају 2012. године са коалиционом изборном листом “Покренимо Србију – Томислав Николић”, која је добила највећи број гласова и у јулу исте године формирала владу са коалицијом СПС – ПУПС – ЈС и УРС-ом. Томислав Николић победио је на председничким изборима Бориса Тадића и постао председник државе, због чега је поднео оставку на место председника странке, а Александар Вучић изабран је за председника странке у септембру 2012. године на ванредној Скупштини СНС.

СНС је од тада побеђивала на свим изборима на републичком нивоу, освајајући већину посланичких места 2014. и 2020. године. Са најмање 750.000 чланова од 2020. године, СНС је највећа странка у Европи по броју чланова.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x