Свети Трифун обележен у Трстенику орезивањем чокота винове лозе и изложбом вина

Традиционална прослава православног празника Светог Трифуна у Трстенику је почела у порти цркве Свете Тројице сечењем славског колача и орезивањем лозе која је донешена са Свете Горе и засађена пре неколико година, а успео је да је искалеми Ранко Пантелић из Селишта. Ова лоза сваке године, према речима старешине овог храма Мирољуба Симеуновића, богато рађа, упркос некој посебној бризи осим орезивања.

Обележавање Светог Трифуна у општини Трстеник обновљено је пре 20 година, на иницијативу неколико ентузијаста – виноградара и од тада до сада на манифестацији учествује велики број произвођача вина са овог подручја.

У Ликовном салону Дома Културе у Трстенику обележен је свечано Дан виноградара, воћара и винара, најпре сечењем славског колача и молитвом свештеника трстеничке цркве Свете Тројице. Све присутне је затим поздравио и пожелео добродошлицу, а онда и отворио манифестацију Зоран Мирковић, члан Општинског већа задужен за Месне заједнице, дијаспору и туризам.

Уследио је културно – уметнички програм у извођењу хора Манастира Велуће “Ваведење” и ученика Основне музичке школе “Корнелије Станковић” из Трстеника, а након пријема примерака вина у Туристичкој организацији, стручна комисија је оценила и прогласила најбоља вина.

Од 58 узорака вина било је 20 розе вина, 23 белог вина и 15 узорака црвеног вина. Представници локалне самоуправе су тим поводом на манифестацији доделили 27 медаља у три категорије и то 9 златних, исто толико сребрних и бронзаних медаља. Додељене су и посебне Плакете за унапређење виноградарства и винарства произвођачима који су прошле године постигли изузетне резултате.

Ову манифестацију према програму пратила је и изложба ручних радова, калемова и опреме за производњу чији су представници, такође, добили признања, а затим је уследила дегустација вина уз разговоре и дружења у ликовном салону Дома културе.

Организатори ове традиционалне манифестације били су Туристичка организација општине Трстеник, Народни универзитет, Канцеларија за пољопривреду и Удружење “Свети Трифун”, а покровитељ је била Општина Трстеник.

Према народном веровању, са овим даном стиже и пролеће, буди се природа и узвишено осећање код људи, љубав и вера у будућност.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x