СВЕТО МЕСТО ПОМИРЕЊА! Седам векова храма светог Јована Крститеља у Орашју

Поводом седам векова храма светог Јована Крститеља у Орашју где су се, по предању, после вишегодишњег ратовања помирили српски владари из лозе Немањића, браћа Милутин и Драгутин и након чега је краљ Милутин подигао манастир на том месту, у суботу 07. августа биће организована манифестација у порти овог храма.

Програм почиње у 10:00 часова ликовном колонијом, док је за 17:00 сати заказано саборовање, историографска виђења и песничко – драмска приношења. Организатори манифестације су Општинска библиотека Варварин и црква светог Јована Крститеља.

Летопис цркве Светог Јована Крститеља у Орашју, која се чува у црквеној библиотеци, говори да је манастир саградио краљ Милутин у XIII веку, који је у своје време  најпре подигао предњи део храма (источни део), а да је припрата дело Обреновића. Манастир је  био живописан и имао је и своје конаке који су постојали до Велике сеобе Срба за време Арсенија Чарнојевића, пећког патријарха када је манастир разорен и попаљен.

После  “Свиштовског мира” у доба Мустафе паше народ је на иницијативу братства калуђера манастира Каленића обновио манастир у Орашју и од тада па све до краја II светског рата био је метох манастира Каленић. По завршетку I српског устанка манастир је разорен, а народ је цркву врло брзо обновио и поправио јер је већ 1815. године имала свог свештеника попа Огњана који окупљеном народу чита писмо о позиву на устанак.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x