Светски дан срца обележен здравственом акцијом у Бошњану

Црвени крст Варварин, Дом здравља ” Др Властимир Годић” и Удружење жена “Дар” из Бошњана обележили су Светски дан срца у Месној заједници Бошњане тако што је мештанима подељен већи број лифлета са садржајем превенције обољевања од ове болести. Грађанима је мерен крвни притисак и ниво шећера у крви и указивано је на штетна понашања, као што су пушење, неправилна исхрана и недовољна физичка активност.

Црвени крст Варварин подсећа да су кардиоваскуларне болести (КВБ) убица број један у свету, узрокујући преко 20,5 милиона смртних случајева годишње. Оне утичу на срце или крвне судове. Исхемијске болести (нпр. срчани удар) и цереброваскуларне болест (нпр. мождани удар) су узрок 85% смртности у групи КВ, а углавном погађају земље са ниским и средњим приходима.

“Светски дан срца је прилика да сви размисле како да најбоље допринесу развоју човечанства, очувању природе и свог менталног здравља. Када размишљамо срцем, емотивнији смо и саосећајнији, због тога помажемо другима, хуманији смо и храбрије доносимо одлуке. Срчана слабост је озбиљно здравствено стање, када ослабљени срчани мишић не снабдева тело довољном количином крви. Симптоми и знаци срчане слабости су: јак бол иза грудне кости и траје више од пола сата, отежано дисање, умор, малаксалост, мука, узнемиреност. Од болести срца и крвних судова могу да оболе сва лица, без обзира на пол, узраст и социјално-економски статус. Већина кардиоваскуларних болести је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест”, подсећају из ове хуманитарне организације.

Преко 70% свих симптома срчаног и можданог удара јављају се у кући, када је неко од чланова породице присутан и може да помогне. Зато је потребно препознати знаке и симптоме срчаног и можданог удара, поручују из Црвеног крста.

1 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x