Низ важних активности успешно реализован у Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи

Од јула месеца 2023. године почео је рад у другој смени на хемодијализи Специјалне болнице за интерне болести Врњачка Бања, као и рад лабораторије која сада ради и пар сати недељом пре подне. Директорка ове болнице, др Вања Балшић, подсећа да су, по одлуци Владе Републике Србије, примљени у радни однос на неодређено време запослени који су по разним основама били ангажовани у току пандемије корона вируса и то 5 медицинских сестара, 1 сервирка и 1 хигијеничарка.

“Примили смо у радни однос, на одређено време до давања сагласности за стално запошљавање, младог лекара који је завршио основне студије на Медицинском факултету са одличним успехом. а који треба да преузме обавезе доктора за ког се надамо да ће му Министарство здравља одобрити специјализацију из радиологије”, каже др Вања Балшић и напомиње да су у току ове и прошле године уведени разни лекови и то “Entersto”, “Molicor”, “NaCl 10″, Na bikarbonat 8,4%”, “Glukagen hipokit”, “Trombocen”, “Diaprel MR”, “Dabor mitte””, парентерална исхрана и разни наркотички аналгетици за одељење палијативне неге, “Tegaderm CHG” фластере и “TaurolOck HEP” на хемодијализи, али и разни антибиотици и антимикотици.

“Увели смо архивску књигу и кренули са пописивањем архиве према Правилнику и Листи категорија регистраторског материјала са роковима чувања, а уз редован рад, испраћени су разни стручни скупови, пре свега VII Конгрес Удружења коронарних јединица, Симпозијум о дијабетес мелитусу у Специјалној болници “Меркур”, као и Конгрес палијативне медицине у Новом Саду. Настављене су активности на стављању у функцију дигиталног РТГ апарата и почетак примене спирометрије, као и напори на изградњи нове зграде наше установе, која је неопходна да би се испоштовали важећи прописи и примили сви болесници на хемодијализи са територије наше општине, али и они са територије општине Трстеник који су са своје кућне адресе ближи нашем него дијализном центру у Општој болници Крушевац, као и да би се установа развијала у складу са развојем савремене медицине и потребама становништва које збрињава”, наводи др Вања Балшић.

Она додаје да је у протеклом периоду остварена додатна сарадња са ИКВБ Дедиње из Београда, са којим и иначе Специјална болница за интерне болести Врњачка Бања дуго година има успешну и интензивну сарадњу, па је тако планирано отварања ХИСПА центра у овој здравственој установи, а у плану је и прихватање позива за радионицу Центра за срчану слабост ИКВБ Дедиње која ће се одржати 27. септембра 2023. године у новој згради Дедиње 2, као и за Свечану академију поводом 45 год рада ИКВБ Дедиње 11. октобра у хотелу Метропол Палас.

“Били смо гости 14. јула Општој болници у Чачку, где су гостовали проф. др Светозар Путник и асс др Емилија Несторовић из Центра за трансплантацију срца УКЦ Србије у Београду. Нашу установу почетком септембра посетио је проф. др Небојша Антонијевић из Ургентног центра УКЦ Србије у Београду”, каше др Вања Балшић и додаје да уз редовне послове и активности у разним болничким службама, рађено је и на даљем унапређењу услова боравка болесника и запослених заменом обичног ЛЕД осветљењем, као и на замени вентилатора у купатилима болесничких соба, стварању услова за имплементацију пројекта ИСКРА за централизован обрачун примања корисника јавних средстава, организована је обука запосленог из противпожарне зађтите, у сарадњи са Интерклимом и уз њихову помоћ спремљена је котларница за предстојећу грејну сезону, започета припрема за писање монографије поводом јубилеја – 80 година од почетка рада Болнице.

“Трудили смо се да унапредимо рачунарску опрему, а посебно да запослимо нове лекаре специјалисте интерне медицине. У току је још један конкурс за пријем двоје специјалиста интерне медицине, јер је постојећи број запослених интерниста недовољан”, рекла нам је на крају разговора др Вања Балшић, директорка Специјалне болнице за интерне болести у Врњачкој Бањи.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x