“Трагом великих мајстора хармонике”: Чувајмо своје корене, своју традиционалну народну музику

“Трагом великих мајстора хармонике”, манифестација која ће, по речима иницијатора Жељка Дамњановића, од наредне године прерасти у Фестивал хармонике посвећен великанима Милосаву Милићу Болићу и Драгану Матићу Жилићу и у такмичење хармоникаша, окупила је у Великој сали Општинске библиотеке Варварин велики број љубитеља праве народне музике, али и велика хармоникашка имена попут Бобана Продановића, Новице Николића Патала, Зорана Ђорђевића Сандучета, Небојше Илића, Дарка Милутиновића, Горана Милошевића Гоше, Андрије Куте Јовановића, Дарка Антића, Србољуба Мишковића, Славише Видојевића.

Гост вечери био је естрадни уметник Радиша Урошевић, а професор на Факултету музичке уметности и шеф Катедре за етномузикологију, етномузиколог и композитор проф. др Димитрије Големовић наглашава у изјави за наш портал да је од изузетне важности очување народне музике, културног блага наше земље.

Оценивши да је српски народ народ који има кратко памћење и брзо заборавља шта је било некада и самим тим цени више ствари са којима се као народ сусрећемо сада, него оне које су нам претходиле, рекао је да “заборављамо да свако дрво има корен, стабло, гране, лишће, ми се на неки начин бавимо лишћем, а оно што су наши корени, који се базирају на традиционалној музици, ми смо то заборавили”.

“Хармоника у читавој тој причи има своје место зато што је хармоника, иако је са запада дошла у наше крајеве, заживела заживела потпуно као наш инструмент и ја сам често говорио да музика не зависи од инструмента него од оног ко на њему свира тако да је хармоника постала инструмент који је одушевљено гајен од стране људи из тих наших крајева”, рекао је проф. др Големовић.

“Ми се често сусрећемо са нумерама које су компоноване нумере, међутим, како кажу, води треба да пређе преко три корена да би била чиста. Тако и коло које је Крњевац или неко други смислио, у народној пракси постаје потпуно народно, јер народ га, на неки начин, прилагођава себи и на крају крајева то је коло уз које се некада веселило и играло, па зашто оно не би било народно? На крају крајева, та анонимност у народној музици је једна природна анонимност, јер ко ће знати неког тамо сељака који је измислио неко коло или неку песму, тако да је ауторство релативно новија појава у традиционалној народној музици”, оценио је проф. др Димитрије Големовић.

Он је поручио да ми треба да гајимо нашу традиционалну народну музику зато што су то вредности које су одолеле суду времена и можда данас припадају “домену музеја”, али баш зато је потребно гајити и омладину васпитавати на правим узорима, а прави узори су оно што је опстало до дана данашњег.

“Жељко, са својом хармоником, је ретко посвећен музичар и он заправо покушава да отргне из заборава најлепша кола познатих свирача, али народна кола тако да он у томе и успева. Својевремено почео је снимке да поставља на Фејсбук, што сам ја са великим задовољством гледао и коментарисао, тако да је ово врхунац те његове праксе и ја бих волео да се то настави и даље”, поручио је проф. др Големовић.

Сумирајући утиске након концерта, наш познати естрадни уметник Радиша Урошевић изразио је задовољство тиме што је био учесник програма и нагласио да је најјачи утисак код њега велики број присутних хармоникаша, уметника и љубитеља музике која је била на репертоару концерта “Трагом великих мајстора хармонике”.

“Ово што се вечерас свирало овде, кола најбољих и најпознатијих српских хармоникаша је оно право и оно што ме посебно радује то је, ако буде заживела идеја да се од идуће године направи један Фестивал хармонишака посвећен љубитељима праве, добре музике и где ће да се свирају кола људи који су оставили веома велики траг у нашој народној музици, то ће бити једна врста победе у очувању наше српске музике. Видим да Град Варварин стоји иза тога чврсто, околина Варварина и сам Крушевац има много добрих хармоникаша и ја се надам да ће сви они на том Фестивалу да узму своје учешће, да ће тај Фестивал да прерасте у једну традицију и да ће остати да живи”, рекао нам је Радиша Урошевић.

“Слушајте добру музику, праву музику, јер морамо да чувамо нашу народну музику, јер ако то изгубимо, изгубићемо и свој идентитет”, поручио је Урошевић.

На народна кола из долине Мораве, источне Србије, српске валцере, мелодије севдаха, ромски и јужни мелос, поред Жељка Дамњановића подсетили су и чланови његовог квинтета: виртуоз на виолини Милош Марковић Маркаш, фрулаш Милинко Ивановић Црни и басиста Звонко Туцаковић Туцко,а на клавиру их је пратио Александар Радовић.

Публици су се представили и млади хармоникаши, ученици Школе хармонике Жељка Дамњановића: Јован Живановић из Варварина и Матија Рановић из Гуче. Организатор концерта била је Општинска библиотека Варварин, а покровитељ Општина Варварин.

5 4 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x